Ceny cestovního ruchu za roky 2020 a 2021 jsou rozdány. A v této prestižní anketě Olomouckého kraje se neztratil ani Prostějov a jeho okolí.  Loni se předávání cen nekonalo kvůli epidemii covid-19, proběhlo tedy za oba ročníky až letos. Mezi oceněnými jsou turistické atraktivity z celého regionu. Za letošek jsou absolutním vítězem Hanácké stezky v okolí Mostkovic a Záhoří.

 

Ceny cestovního ruchu vyhlašuje Olomoucký kraj v několika kategoriích, v nichž mohou lidé hlasovat prostřednictvím webových stránek cenykraje.cz. Zvláštní cenu pak uděluje přímo hejtman.

„Absolutním vítězem za loňský rok se staly Schrothovy léčebné lázně v Dolní Lipové a za letošek Hanácké stezky. Obě tyto atraktivity stojí za návštěvu, stejně jako všechna další nominovaná místa, která se v anketě o přízeň veřejnosti ucházela,“ uvedla Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu a náměstkyně primátora Prostějova pro kulturu a životní prostředí.

V anketě se neztratil ani Prostějov. Za rok 2020 se na prvním místě v anketě Eco Friendly Zařízení umístila všemi oblíbená Zlatá farma ve Štětovicích, v anketách za rok 2021 bylo Prostějovsko ještě úspěšnější. V kategorii Bike a Trial Park se na nejvyšší pozici umístily nedávno otevřené Hanácké stezky, v kategorii Neobjevený skvost skončil na prvním místě v nedaleké Lipové umístěný hrádek Špacírštejn. Naučná stezka Velký Kosíř se umístila na krásném druhém místě v kategorii Naučná stezka a kemp Baldovec na třetím místě v kategorii Kemp. Celkovým a absolutním vítězem v hlasování a v největším obdrženém množství hlasů napříč kategoriemi se staly Hanácké stezky.

Jaký je význam této ankety Olomouckého kraje? „Podnikání v cestovním ruchu nebylo nikdy snadné a v době epidemie covid-19 ještě těžší. Roušky, respirátory, rozestupy, pouze omezené množství návštěvníků, to vše decimovalo a decimuje cestovní ruch. Přesto lidé, kteří v turismu pracují, nehodili flintu do žita a dokázali pro své návštěvníky připravit spoustu novinek a nových atraktivit. Z toho důvodu, že v loňském roce nebylo možné výsledky vyhlásit a večer věnovaný oceněným uspořádat, Olomoucký kraj ocenil letos poprvé v historii subjekty z oblasti cestovního ruchu za dva roky. Kromě gratulací a poděkování jim všem náleží i náš velký obdiv,“ poznamenala Milada Sokolová.