Nepořádek? V přírodě nám vadí. S tímto heslem po celé České republice vyrazili lidé do okolí a začali během akce Ukliďme Česko sbírat nepořádek po svých spoluobčanech. Plast, sklo, ale také pneumatiky nebo oblečení. To vše obvykle „uklízeči“ rok co rok nachází. Výjimkou nejsou ani Vrbátky. Odtud a z místních částí Štětovice i Dubany se vypravili s cílem vycídit okolí vesnice.

Už po pár metrech slavili „úspěch“. Jedna ze skupinek si totiž vzala na paškál příkop u cesty směrem na Blatec. „Mám tu polštář. Nechce si někdo schrupnout?“ ptá se mladý muž svého okolí. Postupem času však šel humor stranou. Lidé totiž stále za sebou nechávají nepochopitelné množství odpadu. „Většinou míváme zrovna tuto trasu, akorát tentokrát máme navrch ještě Vrahovice. A opět jen koukáme, co někteří vyhodí, kolik toho tady je,“ kroutil hlavou Radim Končický. Ten se se skupinkou vydal směrem na Dubany. Něco už v lokalitě přitom zažil. „Našli jsme v minulosti už třeba i kosti psa, pohozené tady kousek. Nebo dokonce mrtvého kohouta v pytli, co si vzpomínám,“ doplňuje předtím, než se vydává dál uklízet. Na řeči nebylo moc času, čekala jej a jeho kolegu ještě dlouhá cesta.

Mezi těmi, kteří okolí Vrbátek pravidelně obchází a starají se o jeho čistotu, je i Kateřina Kubjátová, která i letos patřila mezi organizátory. „Mě osobně nejvíc překvapilo, kolik jednorázových obalů na jídlo se letos našlo. To jiné roky nebylo,“ poznamenala žena. Také letos se přitom ukázalo, že jsou někteří z nás nepořádní. A místo do sběrného dvora nebo do kontejneru raději zamíří třeba na polní cestu nebo k potoku. „Bylo hodně alu, pet obalů a poklic na auta. Největší skládka byla v prostoru z Vrbátek na Vrahovice, někdo tam na jedno místo vysypal hromadu igelitek s odpadky,“ smutnila Kubjátová.

Výsledkem akce byly desítky a desítky naplněných pytlů.