V dobrém budou vzpomínat její aktivní účastníci na letošní sbírku Květinový den. Jak už Večerník předeslal v předminulém čísle, jubilejní 25. ročník se povedl, vyšlo počasí a lidé byli opět štědří. Na Prostějovsku organizaci sbírky, kterou celostátně má na starost Liga proti rakovině, zaštítil spolek Onko Diana Prostějov. Jeho členky se vydaly nejen do ulic Prostějova, ale taky na venkov.

 

„Rády bychom za jejich výraznou pomoc při sbírce vyzdvihly prostějovskou Střední zdravotnickou školu, klub seniorů v Kralicích na Hané a také paní Pluháčkovou, která sama udala na jedenáct stovek kytiček!“ vzkázala za spolek Onko Diana Stanislava Růžičková.

Nakonec se jen na Prostějovsku prodalo 3 480 kytiček za celkem 104 322 korun. Jedna kytička stála dvacet korun, mnozí lidé však zaplatili i více. Výjimkou nebyly stokoruny a objevily se i tisícikoruny. „Lidé se nám zmiňovali, že přispívají třeba proto, že v rodině takovou nemoc zažili. Nebo že zkrátka přispívají pravidelně. Byli i tací, co nás jednoduše odmítli. Ale tak to prostě chodí,“ konstatovala Růžičková.

Symbolem sbírky pak je to, že členové Diany, ač často lidé se zdravotními problémy a staršího věku, dělají pro její úspěch maximum. „Naše předsedkyně Marcela Plachá se sama ze zdravotních důvodů nemohla zúčastnit. Zapojila však do prodeje kytiček celou svou rodinu,“ vyzdvihla Stanislava Růžičková.

Letošní ročník sbírky byl zaměřený na rakovinu ledvin, močového měchýře a prostaty. Právě na léčbu těchto chorob poputuje její výtěžek.