Tohle je velký úspěch! O zdařilosti rekonstrukce základní školy ve Vřesovicích nemůže být pochyb. Nyní to má vedení obce, učitelé i žáci potvrzené černé na bílém. Moderní škola sídlící v historických prostorách bývalé fary získala hlavní trofej architektonické ceny pořádané spolkem Za krásnou Olomouc. Podařilo se jí to v konkurenci dalších 200 projektů. Cenu její zástupci převzali v sobotu 2. října v olomouckém divadle Na cucky.

Školu ve Vřesovicích otevřeli před osmi lety. Šlo o poměrně překvapivý krok, dlouhodobý trend směřoval spíše k tomu, že se vesnické školy zavíraly. Po počátečním nadšení se škola dostala na rozcestí. „Bez rekonstrukce by její další pokračování nebylo možné, tříd bylo málo, nemělo by to budoucnost,“ ohlédl se v čase starosta Vřesovic Josef Fica.

Skloubení nového a starého

Zrekonstruované prostory se dětem otevřely před dvěma roky a od rodičů sklízely jen slova chvály.  Nejinak to viděli i porotci prestižní soutěže. „Rekonstrukce ZŠ Vřesovice je zdařilým příkladem symbiózy starého a nového. Kultivované řešení přístavby, barvy a materiály jsou v příjemném kontrastu k původní budově, avšak nesnaží se přebít historický objekt farní budovy. Jedná se o příklad hodný následování, a to nejen po stránce architektonické, ale i coby ukázka snahy o vytvoření prostoru, kde se všichni zúčastnění budou cítit dobře a příjemně. Základní škola se tak stává jakousi společenskou oázou. Přesně takové tahouny moravský venkov potřebuje!“ shrnul názor poroty architekt Tomáš Machovský.

Na terase cvičí jógu 

Škola ve Vřesovicích je určená žákům 1. až 5. ročníku s kapacitou 61 žáků. V současné době ji navštěvuje 52 žáků, některé z nich každé ráno a odpoledne z okolních obcí sváží mikrobus řízený starostou obce. V budově jsou plně vybavené 3 třídy, 2 školní družiny, keramická dílna, knihovna a školní jídelna. Ke škole patří i nádherné nádvoří. „Rekonstrukce školy umožnila dětem i učitelům využívat moderní, prosvětlené, prostorné a technicky vybavené učebny. Velkou terasu propojující dvě třídy využíváme pro aktivní odpočinek dětí formou jógy, a to i v průběhu vyučování. Pohodovou atmosféru nám umocňuje výhled na kostel sv. Petra a Pavla,“ dala nahlédnout do života školy její ředitelka Dagmar Halašová.

Nové kulturní centrum obce

Rekonstrukce školy před dvěma lety přišla na celkem 37 milionů korun, obci se podařil husarský kousek, když 90 % nákladů získala z dotací. Tím však stavební ruch ve škole na delší dobu neustal. V současné době zde probíhá přestavba bývalé orlovny. „Rádi bychom z ní udělali novou tělocvičnu tak, aby žáci už nemuseli docházet za tělocvikem do sokolovny. V novém prostoru se rovněž bude hrát divadlo a poslouží také pro besídky žáků navštěvujících naši pobočku ZUŠ Němčice nad Hané,“ prozradil starosta Vřesovic s tím, že práce by měly být dokončeny v závěru letošního roku. Náklady se v tomto případě vyšplhají na 10 milionů korun, polovinu obec získala díky dotacím.