K podzimu v České republice patří hlavně houbaření a pouštění draků. Zatímco však hub si mnozí neužili, protože jim nepřálo počasí, pouštěči draků měli štěstí. První polovina října totiž přinesla vesměs větrné počasí. I proto mohli ve Ptení-Holubicích jásat. I letos totiž připravili již tradiční Drakiádu-bramboriádu, která by se bez nadšenců, ale právě i bez větru neměla šanci uskutečnit. Jak se přitom ukázalo, pouštění draků se zde těší velké oblibě. Naráz bylo ve vzduchu až třicet papírových stvoření.

„Je to super. Oproti předchozím rokům je to suverénně největší účast. Počtem přítomných i počtem draků. Počasí nám navíc vyšlo,“ liboval si za organizátory Pavel Šnajdr.

Drakiáda v Holubicích přitom není jen o pouštění, ale i o dobré náladě. Dospělým ji udržovala na vysoké úrovni třeba i tlačenka a káva, děti se vyřádily na hřišti, otepi slámy nebo při vymalovávání dřevěných draků. Malé zklamání následovalo, když jim ani za silného větru nevzlétli. Ti papíroví naopak plachtili o sto šest. „Já jsem zde pořád. Byli jsme minulý i předminulý rok,“ konstatoval Jan, který dorazil s rodinou. A s drakem, pochopitelně. „Tento rok jsme kupovali. Loni jsme vyráběli. Ale moc nám to nelétalo, bohužel nepřežil,“ podotkl posmutněle.

Drakiádu navíc v Holubicích pravidelně zpestřují dvě věci. Zaprvé soutěž o nejvýše letícího draka. Tentokrát ji získala Jiřina Forbelská. Druhým bonusem pak je bramboriáda. Ta je už klasickou součástí akce. „Byla zde myšlenka to spojit, aby to nebylo úplně fádní. Chtěli jsme tu akci zkrátka rozšířit. Pro spoustu lidí, kdy jsme to měli první rok, to byl návrat do dětství. Tedy pro ty starší,“ vysvětlil Pavel Šnajdr. Na místě totiž brambory pečou tradičně přímo v ohništi. I když pořadatelé přeci jen museli ze starých způsobů v jednom ohledu slevit. „Dnes už pečeme brambory jen kořeněné a v alobalu. Původně jsme měli i normální, ale znáte dnešní děti… Kohoutková voda nic a kráva? Jen fialová,“ směje se Pavel Šnajdr.