Tisíce kilometrů našich silnic, polních cest, ulic i parkových promenád od nepaměti lemují aleje stromů. Obdivujeme jejich krásu, příběhy, které se pod korunami stromů odehrály, ceníme si jejich staleté historie. Patří ke zdravé a fungující krajině. Nyní je můžeme ocenit.

„Do ankety jsme pro tentokrát nominovali dubovou alej na hrázi nejstaršího prostějovského městského rybníka v Drozdovicích, jejíž stáří čítá více než sto let,“ říká náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má oblast životního prostředí ve své pracovní náplni a přidává předchozí výsledky:

„Loni Prostějov opět bodoval. V republikovém hodnocení jsme se umístili na třetím místě s Lipovou alejí na břehu říčky Hloučely. V krajském hodnocení jsme byli první. No a v předloňském ročníku získala v soutěži Alej roku druhé místo v celkovém, republikovém hodnocení alej platanů z ulice Rejskova. V krajském hodnocení pak první místo a titul Alej Olomouckého kraje 2019.“    

O vítězství v tradiční anketě může rozhodnout krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Anketa Alej roku je určena pro širokou veřejnost a jejím cílem je upozornit na krásu a užitek, které nám přinášejí  aleje a stromy podél cest i ve volné krajině.

Nově nominovanou starou dubovou alej v Prostějově můžeme nalézt na hrázi nejstaršího prostějovského městského rybníka, který čítá bez mála úctyhodných šest set let. Stáří dubové aleje, která dotváří atmosféru kolem rybníka a tím zpříjemňuje prostředí v blízkosti centra města, se odhaduje na více než sto let. 

 

Hlasování probíhá od 2. 11. 2021 na webových stránkách www.alejroku.cz.

Hlasovat může fyzická osoba, a to pouze jednou, hlasování se provádí vyplněním hlasovacího formuláře.

Po ukončení hlasování a překontrolování hlasů budou výsledky publikovány na www.alejroku.cz.

Harmonogram ankety Alej roku 2021

 

Zahájení hlasovací fáze

 úterý 2. 11. 2021

Ukončení hlasovací fáze

 úterý 11. 1. 2022

Oficiální vyhlášení výsledků ankety

 polovina ledna 2022

Vyhlášení vítězů fotosoutěže

 konec ledna 2022

Pro všechny výše uvedené termíny platí čas 12:00 hodin.