Nenápadné místo pro nenápadný pivní ráj. Ale také pro firmu, která jde postupně nahoru. Velkorakovský minipivovar trošku může klamat jménem. Sídlo má sice v Rakové u Konice, ale zlatavý mok vaří v Prostějově, konkrétně v areálu bývalé Vitany. S jeho chodem, historií i plánem dalšího rozvoje se uplynulý čtvrtek seznámil primátor František Jura, jehož provedl sám majitel Petr Hajkr. A členem delegace byl i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

V Prostějově funguje několik minipivovarů. Jedním z nich je Velkorakovský minipivovar, který působí v areálu někdejšího podniku Vitana. „Chtěli jsme zpropagovat obec, ve které máme sídlo, což je Raková u Konice. Někdejší název je Velká Raková. Do budoucna bychom se tam chtěli přestěhovat a obnovit pivovarskou historii v obci sahající do časů renesance,“ prozrazuje u vchodu zakladatel pivovaru Petr Hajkr.

Knížka o pohostinské činnosti v Prostějově hovořila o tom, že tradice pivovarnictví v Prostějově pokračuje v jednom pivovaru. Psal se začátek milénia. Nyní už je ale situace jiná, ve městě vaří minipivovary čtyři. Velkorakovský je ten nejmenší a poprvé po šesti letech zažil delegaci z města v podobě primátora Františka Jury.

Při čtvrteční prohlídce se dostává na všechno možné, a to jak na pivo, tak na vývoj minipivovaru. „Začínali jsme jako tři kamarádi. devadesát procent minipivovarů tak vzniká, domácím vařením. Trávili jsme tak neděle, ideální, krásné neděle, kdy jsme navařili, pobavili se u toho a něco popili,“ zavzpomínal Petr Hajkr. V začátcích trio především zkoušelo. S přibývajícími zkušenostmi ale vznikla myšlenka založit oficiální pivovar. Od roku 2018 tak vznikla rodinná firma. „Máme jednoho oficiálního zaměstnance, a to je dcera. Já vařím, dělám sládka a taky něco z marketingu. Dcera pak práce okolo a manželka vypomáhá,“ prozrazuje s úsměvem podnikatel. Právě manželce pak připisuje vznik dvou piv, a sice kávového a Medarda, v němž je medovina. „Hledali jsme vhodné ingredience. A ukázalo se, že manželka má na to skvělý instinkt,“ ocenil svou paní.

Jelikož se pak jednalo o návštěvu minipivovaru, nemohla chybět ochutnávka. „Pivo bylo vynikající. Tento je čtyř prostějovských pivovarů nejmenší, což ale neznamená, že by nemohl mít skvělé pivo,“ pochutnával si František Jura. Postupně došlo na čtyři druhy piva. A to za poučného výkladu Petra Hajkra, který prozrazoval techniku vaření i to, jak dlouho trvá, než se várka vyexpeduje. Nebo co přesně Velkorakovský pivovar vaří. „Český ležák je to nejlepší pitelné pivo, ač v dnešní době jsou velmi módní svrchně kvašená piva jako Ipy, Apy. Nemůžu tomu ale sám zatím přijít na chuť,“ vyjádřil se při nabírání dalších ochutnávkových sklenic. Nadále pak vzpomínal na začátky vaření piva a s tím spojené vzpomínky.

Primátor Jura se snaží svými osobními návštěvami opakovaně podpořit místní firmy, v minulosti zavítal například do zdejší výrobny pralinek a do Palírny U zeleného stromu. „Mám rád podobné příběhy, které majitel zdejšího minipivovar vyprávěl, když začínali jako tři kamarádi. Začali se tím bavit a nakonec se z koníčku stala práce, která ale pořád zůstává koníčkem,“ ocenil František Juru víceméně i svého politického kolegu, Petr Hajkr totiž v Rakové u Konice starostuje. I když se konec této životní etapy blíží. Jak prozradil, po plánovaném lednovém rozšíření výroby a následných volbách už by se rád věnoval výhradně pivovaru. „Bylo to pěkné, příjemné. Když člověk začne, baví ho to, věří tomu a dává tomu veškerý čas, může se to podařit. Tento minipivovar je toho důkazem,“ vysekl primátor svému hostiteli další poklonu. A slíbil jemu a na dálku i dalším místním firmám, že je město v těžkých časech rádo podpoří.