Folklórní soubor klas? Ten už zná nejen na Prostějovsku kde kdo. Aby ne. Soubor slavil v sobotu již své padesáté narozeniny. A jak už to má ve zvyku, ve velkém. Jenže co to? Hlavní sál Národního domu tentokrát nebyl zcela plný. Bohužel se ukázalo, že i sem dolehla koronavirová situace. „Jsme zvyklí na lepší účast. Hodně lidí ale má strach, další jsou v karanténě. Řada lidí se nám tak omluvila,“ konstatovala produkční Klasu Vladimíra Šolcová. Sál se nakonec skutečně zaplnil jen zhruba ze tří čtvrtin. Večerník ovšem nechyběl.

A kdo dorazil, rozhodně nelitoval. Tanec, hudba, zpěv, tohle magické trio nechybělo, a všude bohaté kroje. Lidé tak mohli obdivovat kroje dětské, pro chasníky, dívky i zralejší ženy. Nechyběly přitom ani pokrývky hlavy.

 

„Klobouk nosí jen hospodáři. A já do hospod včil nechodím,“ konstatoval v jedné ze svých vsuvek moderátor večera Jiří Vrba. „Tohle je co, vydrovka?“ ptal se na oko souboristů. Loni Jiří Vrba byl zvolen největším Hanákem. Ocenění dělal čest, diváci se dočkali vtipů i básničky v hanáčtině. Nebo vysvětlení, proč má klaustrofóbii. „Mám klaustrofóbii, strach z uzavřených prostor. Proto nemůžu do hospody, bojím se, že je zavřená,“ poznamenal třeba.