Co s nimi bude? Takovou otázku si v posledních týdnech nepochybně pokládala řada Prostějovanů, zajímajících se o osud opuštěných a toulavých koček, které jsou často zraněné. Důvodem bylo rozhodnutí spolku Mourek, že po Novém roce musí ukončit svoji činnost.

„Psychické nátlaky na nás jsou už neúnosné, a to se podepisuje na našem zdraví,“ uvedl spolek na svém Facebooku. Lidé podle vyjádření spolku často odmítali respektovat jeho činnost a pojímali jej jako útulek pro kočky.

Oznámení na konci října avšak sklidilo velký ohlas. Jak mezi veřejností, tak na magistrátu. Od té doby se podle zakladatelky spolku Jany Seifriedové uvažuje a jedná o tom, zda by se nedal Mourek nějak zachránit. „I město se nabídlo, že by pomohlo. Finální řešení zatím ale není. Vše je nadále v jednání,“ poznamenala Seifriedová pro Večerník. Už dříve zdůraznila, že problémem nejsou finance, ale zejména chování lidí a čas dobrovolnic. „Při práci se to nedá zvládat,“ říká rozhodně.

Nicméně snaha o udržení spolku pokračuje. Dosud se snažil pomáhat toulavým, zraněným a opuštěným kočkám. Dal si pak za úkol zajistit kastraci, aby se toulavé kočky dále nerozmnožovaly. A rád by pomáhal dál. „Budeme rádi, kdyby se nakonec nějaké řešení podařilo najít. Je nám líto těch zvířat, která by se ocitla bez pomoci,“ vzkazuje.