Naladit se na vánoční náladu, nahlédnout do dob dávno minulých, seznámit se starodávnými zvyky a třeba si i jeden nový sami vytvořit. To vše jste mohli o uplynulém víkendu během vánočně laděných prohlídek zámeckých interiérů na zámku v Čechách pod Kosířem. Zájem o jednu z mála pořádaných adventních akcí v regionu byl více než slušný, téměř všechny kapacitně omezené prohlídky byly vyprodané.

Dívky, stále jste nenašly toho pravého? A zkoušely jste před Vánoci klepat slepicím na kurník? Či házet pantoflem směrem ke dveřím? Nebo dokonce třást bezovým keřem? Že ne a že absolutně nechápete, proč byste něco takového měly dělat? Pak jste zřejmě nebyly na letošních Vánocích na zámku v Čechách pod Kosířem. Jinak byste věděly, že tyto prapodivné rituály sloužily k tomu, abyste se dozvěděly, zda se v příštím roce budete vdávat.

 

Pokud se totiž po vašem zaklepání na kurník ozve kohout, pak by už veselka měla být na spadnutí, jestliže to však bude slepice, pak máte smůlu. V případě, že to u kurníku nevyjde, pak je dobré si to překontrolovat hodem pantoflem. Bude-li jeho špička směřovat ven, pak je určitá šance, že se přece jen vdáte. Abyste zjistily, odkud můžete příchod svého ženicha očekávat, je dobré před domem zatřást bezovým keřem. Ze směru, z něhož se ozve psí zaštěkání, dorazí ten pravý.

Víkendové prohlídky prostě ukázaly, že lidé byli, jsou a nepochybně i budou schopni věřit ledasčemu, obzvláště když se jim z toho rýsuje splnění jejich přání. Kromě zajímavých a leckdy kuriózních informací návštěvníci mohli rovněž obdivovat stylovou vánoční výzdobu interiérů zámků, v níž nechyběl samozřejmě stromeček, adventní věnec, betlém, cukroví napečené dle historických receptů či třeba štědrovečerní menu o devíti chodech. Lidé se díky tomu dozvěděli, že panstvo si na zámku postupně pochutnávalo na rybí polévce s noky, lososu vařeném s holandskou omáčkou, kuřecí pěně, kaštanových kančích žebírkách, husí paštice s mandlemi, pečeném bažantu plněném husími jádry, chřestu vařeném s máslem, smažených jablcích s vinnou pěnou a konečně čokoládovém pudinku.

Po prohlídkách celé rodiny mířily do blízké Hanácké ambasády, kde mohly od zdejších řemeslníků jako dárek koupit rukodělný výrobek, děti se tam pak pustily do tvorby ozdob s vánoční tematikou, kdy například vybarvovaly připravený keramický vánoční stromeček.

„S vánočními prohlídkami jsme spokojení, dopředu byly téměř všechny vyprodané a zájemce se podařilo rozprostřít v průběhu obou dnů tak, aby nevznikaly žádné davy. Přitom jsme letos prohlídky pojali komorněji a místo pohádky pro děti je zaměřili spíše na tradiční vánoční zvyky. Vše jsme připravovali na poslední chvíli, neboť jsme si do poslední chvíle nemohli být jisti, zda je nebudeme muset zrušit. Pokud už bude příští rok normální, vrátíme se k oblíbenému pohádkovému pojetí, jež bude více určeno dětem,“ zhodnotil kastelán zámku Martin Váňa, s nímž vám Večerník přinese v příštím vydání exkluzivní rozhovor.