Aleje, to jsou důležité orientační body, také zkrášlovací prvky krajiny a zároveň i místo, kde na vás vítr nemůže. Jejich důležitost v posledních letech podtrhuje i to, že se pravidelně v celostátní anketě hlasuje o Alej roku. Ta se koná i letos. A také Prostějov má mezi soutěžícími alejemi jedno zastoupení.

 

„Do ankety jsme pro tentokrát nominovali dubovou alej na hrázi nejstaršího prostějovského městského rybníka v Drozdovicích, jejíž stáří čítá více než sto let,“ říká náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má oblast životního prostředí ve své pracovní náplni a přidává předchozí výsledky.

„V roce 2020 Prostějov opět bodoval. V republikovém hodnocení jsme se umístili na třetím místě s lipovou alejí na břehu Hloučely. V krajském hodnocení jsme byli první,“ připomněla Milada Sokolová. O vítězství v tradiční anketě může rozhodnout více věcí. Třeba krása, silný příběh nebo snaha místních o uchování nebo obnovu alejí. Hlasování ale nyní končí, ještě dnes a zítra však mají lidé možnost přispět k vítězství prostějovského zástupce.

Hlasování probíhá na www.alejroku.cz o úterý 11. ledna.