Banány? Mango? Ne, to známe. Jenže ve Zlaté bráně bylo obojí k mání čerstvé. Postarala se o to firma Virunga, která navázala na někdejší Africké trhy. Ty se již konaly třeba v kavárně Prostor nebo na prostějovské tržnici. Tentokrát probíhaly ještě před vánočními svátky v nejvyšším patře Zlaté brány. A bylo se na co dívat, kromě právě banánů a baby banánů bylo zde i několik v Česku méně známých typů ovoce. Třeba mangustiny.

„Největší zájem je třeba o potraviny z Indonésie, které máme spíše na zpestření. Tedy třeba mangustiny, dračí ovoce nebo hadí ovoce. Dále mají lidé hodně zájem o sušený ananas nebo mango,“ pravil jeden z organizátorů Jan Pertl.

Příchozí tak mohli obdivovat třeba největší ovoce na světě jackfruit. Nebo třeba banány určené ke smažení či mučenky. Výhody oproti běžnému ovoci jsou pak podle Jana Pertla dvojí. „Jsou to drobní zahrádkáři, nijak to chemicky neošetřují. Do jednoho týdne od utržení ovoce dopravujeme a prodáváme. Neprobíhá žádné dozrávání,“ řekl pro Večerník. Minitrh ve Zlaté bráně kromě ovoce nabídl také mnohé koření, sirupy z exotického ovoce – třeba maracuji – nebo speciální džemy. A lidé si za tím vším cestu našli, někteří ze zvědavosti, jiní dorazili za možností nákupu vánočního dárku.