Páteční dopoledne před prodejnou Řeznictví Jaš v Brněnské ulici patřilo všem milovníkům zabijačkových specialit. Sice už jsou nenávratně pryč doby, kdy zákazníci mohli sledovat vše od A do Z, neboť pořádání veřejné zabijačky jako atrakce je podle veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání nepřípustné, ale i tak tyto speciality nadále táhnou. Od osmé hodiny ranní až do brzkého odpoledne se na voňavé masné pochoutky stály fronty. Nikdo nelitoval, protože z množství domácích dobrot si vybral opravdu každý. Ve stánku nechyběly tradiční zabijačkové lahůdky, čerstvě uzené maso či klobásky a zákazníci neskrývali spokojenost.

Jako již tradičně proběhly zabijačkové hody Řeznictví Jaš v polovině ledna. Vůně dobrot se linula od prodejny přes průjezd až do Brněnské ulice, kde na akci upozorňovala i připravená cedule. A řada Prostějovanů si tento svátek nenechala ujít a pro něco na zub skutečně dorazila.

Už od osmé hodiny ranní, kdy byl prodej spuštěn, tak stály fronty a prodejci se měli co otáčet až do jedné hodiny po poledni, kdy postupně prodej končil. „Je pravda, že už před devátou nás narůstající nápor trošku zaskočil, ale rozhodně příjemně. Pokračovalo to takto až do oběda, pak už to postupně zase ustávalo. Trend v počtu zákazníků je ale dlouhodobě nižší, než tomu bývalo dříve, to byla velká sláva, ale letošní první zabijačkové hody určitě můžeme hodnotit kladně,“ ohlédl se za páteční akcí jednatel firmy Pavel Váňa, který sám pro zákazníky dobroty chystal.

U jednoho z nabízených produktů zákazníci zpravidla nezůstali, protože výběr byl opravdu pestrý. A co všechno řeznictví připravilo? Nescházela klasická prdelačka, ovárky, škvarky, tlačenky, prejty, jitrnice, jelítka i třeba sádlo či pomazánky. K tomu bylo v nabídce i uzené maso, bůček či domácí klobásky. „Šel jsem si původně jen pro polévku, ale když jsem to viděl, tak jsem neodolal a vzal jsem si ještě škvarky, kus tlačenky a jitrnice. Je dobře, že tu taková akce zase byla, člověk má alespoň možnost pořídit kvalitní a čerstvé výrobky,“ prozradil Večerníku po svém nákupu pan Antonín.

Zatímco někteří ze zákazníků zamířili vyloženě na jisto, pro jiné to bylo spíše dílem náhody, že šli zrovna okolo. „Mám štěstí, hned mám vyřešeno jídlo na víkend, to bude mít manžel radost,“ svěřila se jedna ze zákaznic ve frontě. Zásob navíc bylo dostatek, protože i prodejci mají za poslední roky odhad, jaký bude zájem. „Že by byl o některý z výrobků větší zájem než o ostatní, se říct nedá. Je to stejné jako u všeho ostatního, sto lidí – sto chutí. Byli jsme tak dostatečně připravení a v tomto ohledu nás tedy nic nezaskočilo,“ konstatoval Váňa.

Komu se v pátek 14. ledna nepoštěstilo, ten nemusí litovat. Další příležitosti v podobě zabijačkových hodů jsou v plánu v únoru i březnu. „Byla to letošní první zabijačková akce, ale naši zákazníci se mohou těšit ještě na další dvě v průběhu zimy. Ta další je naplánovaná na pátek 11. února ve stejném čase a v následujícím měsíci by se mělo jednat také o pátek 11. března,“ zve s předstihem Pavel Váňa.