Trojice mladých strážců zákona, o kterých se v těchto dnech mluví hodně nahlas. Oni si to totiž zaslouží. Praporčík Lukáš Pavelka, nadstrážmistr Vladimír Kotlán a nadstrážmistr Martin Božek zachránili ve čtvrtek 23. prosince život prodavači ryb před supermarketem Tesco v Držovicích. Původně v této lokalitě plnili služební úkoly, když nakupující hlídali před kapsáři. Najednou se ale jejich běžný výkon služby obrátil naruby. Lidé je upozornili na skutečnost, že jeden z prodejců kaprů před supermarketem upadl do bezvědomí. Boj o lidský život začal...

Tříčlenná hlídka policistů z oddělení hlídkové služby se tehdy nacházela v blízkosti prodejny Tesco v Konečné ulici v Prostějově, když k nim přiběhl muž, který je žádal o pomoc v souvislosti se zdravotní indispozicí prodavače ryb, jenž se nacházel v nedalekém stánku. Policisté ani na chvilku nezaváhali a běželi k místu, kde našli muže v bezvědomí. Ihned zkontrolovali jeho životní funkce, a když nenahmatali tep, zahájili masáž srdce. Dva z policistů mu poskytovali první pomoc a třetí běžel do obchodního střediska, kde je pro tyto případy uložen defibrilátor. S jeho pomocí se jim ještě před příjezdem přivolané záchranné služby podařilo zkolabovaného muže oživit a přivést zpátky k životu. Po příjezdu zdravotníků na místo ho předali do jejich péče. Sanitkou byl poté 53letý muž převezen do prostějovské nemocnice. O pár minut později zavolal z vlastní iniciativy na linku 158 operátor rychlé záchranné služby, aby zasahující policisty pochválil a poděkoval jim za jejich rychlou reakci a záchranu života.

Minulou středu pozval všechny tři policisty na radnici primátor Prostějova František Jura, aby jim nejen poděkoval za záchranu lidského života, ale zároveň jim předal medaile a finanční odměnu. Stejně tak v přítomnosti představitelů města učinil i vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově plukovník Tomáš Adam. „Velmi si cením vašeho činu a jsem nesmírně rád, že v řadách policie slouží lidé, kteří umí zasáhnout tak, jak je to v daný okamžik třeba. Tentokrát záchranou lidského života. Té nejvyšší hodnoty, jakou máme. Za vedení města vám ještě jednou děkuji,“ uvedl primátor František Jura, který společně se svým prvním náměstkem Jiřím Pospíšilem předal třem mladým hrdinům medaile, čestné plakety a rovněž finanční odměnu. „Prováděli jsme hlídkovou činnost v Obchodní galerii Arkáda. U východu nás oslovila skupinka lidí, že u stánku s kapry upadl muž do bezvědomí. Okamžitě jsme začali zjišťovat, jestli muž dýchá, má tep a další úkony. Zjistili jsme, že nedýchá, proto jsme okamžitě začali provádět resuscitaci. Po přinesení defibrilátoru jsme muže oživili,“ popsal vyhrocenou situaci dvaadvacetiletý nadstrážmistr Martin Božek. „Kolegové prováděli resuscitaci a já volal operačnímu, abych popsal situaci. Následně jsem běžel do Tesca pro defibrilátor. Jakmile jsem se vrátil, společnými silami jsme ho rozložili a napojili na muže v bezvědomí. Hned prvním výbojem se postiženému podařilo nahodit tep,“ řekl Večerníku stejně starý nadstrážmistr Vladimír Kotlán. „Byl to neuvěřitelný adrenalin, všechno běželo strašně rychle. Všechno jsem dělal automaticky, co se vlastně dělo, jsem si uvědomil, až byl pán předán zdravotníkům,“ přidal ještě své pocity nejzkušenější z trojice zachránců, osmadvacetiletý praporčík Lukáš Pavelka. Jak vzápětí dodal, společně s kolegy byl pár dní po této události navštívit zachráněného třiapadesátiletého muže v nemocnici. „Poděkoval nám za záchranu a řekl, že jakmile se plně uzdraví, rád by se s námi ještě setkal,“ dodal Lukáš Pavelka.