Jak už Večerník referoval, od nového školního roku 2022/2023 vznikne na základní škole v ulici Dr. Horáka v Prostějově nová výběrová třída pro talentované děti, tentokrát pro šestý ročník. Již zde ale nyní fungují třídy pro menší děti. Co je v dalším školním roce čeká a nemine, se děti a jejich rodiče dozvěděli uplynulou středu 12. ledna, kdy proběhla informační schůzka pro rodiče budoucích prvňáčků. Nová třída pro 2. stupeň základních škol pak bude představena 15. února od 17.00 hodin na půdě školy.

Dopředu už ale o některých rozdílech mezi „běžnou“ školní výukou a tou, kterou poskytuje organizace Svět vzdělání, informoval Tomáš Blumenstein. „Na prvním stupni jsou to třeba tři hodiny angličtiny týdně navíc. Počítá se přitom s tím, že děti ještě zprvu neumí psát a číst, začíná se tak konverzováním a diskusí. Od první třídy také přidáváme hodinu logického myšlení a osobního rozvoje,“ prozradil Blumenstein. Zdůraznil, že škola se snaží nabízet i jiné pojetí matematiky. „Učíme Hejného metodou, která vede k lepší schopnosti porozumění. Nejde o výuku matematiky mechanicky, ale o pochopení, o pozitivní vztah k tomuto předmětu,“ uvedl představitel organizace. Podobně podle jeho slov kantoři přistupují k českému jazyku.

Pro přihlášení do třídy a přijetí do ní jsou potřeba talentové zkoušky. Jak ale představitel organizace zdůrazňuje, třídy nejsou určené pouze pro mimořádně nadané děti, ale i pro ty, jimž rodiče chtějí umožnit větší rozvoj. Třídy zaštítěné touto organizací přitom nejsou jediné speciální, které se na škole nachází. Zmíněná škola Dr. Horáka totiž poskytla útočiště také hokejovým třídám, které zřídila spolu s klubem SK Prostějov 1913.