Vrátí se ještě někdy plesová sezóna? Zatímco před covidem se hned od začátku roku konal jeden bál za druhým, loni kvůli lockdownu nemohla proběhnout ani jedna z kdysi tolik oblíbených akcí. Přestože to ještě začátkem podzimu vypadalo, že se díky očkování vše vrátí do normálních kolejí, očividně tomu tak není. Nová vláda od 3. ledna omezila akce na 100 nesedících hostů. I proto v lednu na ples nezval nikdo z tradičních pořadatelů. Večerník zajímalo, jak situaci vidí sami organizátoři.

Zřejmě největší akcí v prostějovském Společenském domě býval každoročně ples Gymnázia Jiřího Wolkera, na němž se sešly hned čtyři třídy maturantů a jejich hostů. „Původní myšlenka byla, že únorový ples kvůli počtu lidí rozdělíme na dvě části. Studenti osmiletého gymnázia jej budou mít v pátek a ti ze čtyřletého gymnázia hned následující sobotu. Poslední informace z našeho plesového výboru je ovšem taková, že se celá akce přesune na duben, na kdy se nám už podařilo zarezervovat termín. Původní únorové termíny sice zatím zcela nezavrhujeme, nicméně pravděpodobnost, že je využijeme, je v tuto chvíli nízká,“ vysvětlil ředitel GWJ Michal Müller.

Převládá skepse

 

Další organizátoři stále vyčkávají. Patří mezi ně například členové Spolku Plumlovských nadšenců. „Jsme stále připraveni ples uspořádat, na sobotu 12. února máme zamluvený sál kulturáku v Žárovicích i kapelu. Zásadní pro nás ovšem je, kolik lidí se podobných akcí bude moci v té době zúčastnit. Pokud to bude pouze do stovky, pak to pro nás nemá význam, bude-li to dvojnásobek, pak do toho asi půjdeme. A to i navzdory handicapu, že by lidé na akci museli mít respirátory,“ prozradil nám Marek Otruba, podle něhož definitivní rozhodnutí padne nejpozději koncem ledna. „Za sebe musím ovšem říct, že jsem v tuto chvíli spíš skeptický,“ míní Otruba.

Opatření omezující kapacity společenských akcí na 100 lidí a sportovních a kulturních na 1000 schválila spolu s vyhlášením nouzového stavu dosluhující vláda na konci listopadu. Jeho platnost sice o Vánocích skončila, nová vláda však od 3. ledna omezila hromadné akce v tom smyslu, že se jich může účastnit maximálně 1 000 sedících osob či 100 těch, které u stolu nesedí.