Znáte to: spěcháte, nestíháte, blázníte. Potom se konečně dostanete na místo určení – v tomto případě do sálu s plesem – a zjistíte, že jste nechali doma to či ono. Ano, možná se v tom někteří z vás poznali. Nejde přitom jen o plesy. Na dalších řádcích ale popíšeme, jak a proč se připravit právě na ně, aby nás nic nezaskočilo.

Šaty dělají člověka. Zpíval o tom už Jan Werich. My o tom zpívat nehodláme, dáváme však všestrannému umělci za pravdu. Ano, šaty jsou důležité. A v případě plesů a podobných příjemností to platí dvojnásob. Proto přípravu nenechávejte na poslední chvíli! Jinak zjistíte, že tu chybí knoflíček, toto by potřebovalo vyčistit. Nebo že vám zkrátka po Vánocích některá část oděvu nesedí. A průšvih je na světě.

Totéž co o oděvu platí o zevnějšku. Pokud nechcete sebe nebo, což by bylo horší, svou drahou polovičku ztrapnit, dáte si na sobě aspoň trochu záležet. Vlasy à la vrabčí hnízdo tolik v módě nejsou, základní úpravnost (a voňavost) by měly být samozřejmostí. Platí to třeba i u ostříhaných nehtů (pánové) a zvládnutém, nepřepáleném make-upu (dámy).

A když už jsme u té voňavosti, nezapomeňte, že existují drobnosti jako žvýkačky nebo mentholové bonbony. Vždyť budete tancovat s partnerem tváří v tvář. Tak ať se v průběhu večera nemusíte omlouvat za svůj dech nebo svůj protějšek rovnou křísit.

Když už máte vše připraveno, jste jako ze škatulky, odvoz zajištěn, vše v pohodě, vzpomenete si ještě, že už jste dlouho netančili. Co s tím? Za hlupáky být nemusíte, na internetu se dá najít spousta videí, která stravitelně ukazují základní kroky. A při rychlém cviku je zvládnete i vy. A po jedenácté večer? To už můžete být klidní, větší část přítomných je v takové náladě, že vám nějaký ten přešlap nebo nedošlap jistě odpustí…