Dvě penalty, dvakrát nejtěsnější výsledek 1:0. Tak se dá v kostce shrnout právě uplynulý týden, v němž fotbalisté 1.SK Prostějov hostili doma Ústí nad Labem, aby o víkendu naopak vycestovali na půdu lídra tabulky z Hradce Králové. Tři body ze šesti možných získali jaksi podle papírových předpokladů, jenže v obráceném pořadí, než by leckdo býval čekal. Jak se ukázalo, proměňování šancí netrápí v některých zápasech jen eskáčko. A tak se stalo, že Prostějov je prvním týmem, který obral letošního vládce Fortuna:Národní ligy! Navíc se tým může pochlubit skvělou bilancí, když ze šesti zápasů hned pět vyhrál.

 

Testy na covid-19 tentokrát dopadly bezproblémově a jelikož se nevyskytla jiná zranění, měl trenér Pavel Šustr k dispozici téměř kompletní kádr, dokonce už i s obráncem Martinem Susem, kterého trápilo dlouhodobé zranění. Zároveň se ukázalo, že se určitým způsobem ustálila základní jedenáctka, která byla v případě obou utkání totožná. V brance má Filip Mucha takovou důvěru, že v Hradci Králové i v případě zranění v obličeji raději došlo na důkladné ošetření s lehkou obvazovou improvizací, než by se případně sáhlo ke střídání. Ke stoperům Balovi s Bialkem se na krajích přidružili Sečkář a Šmehyl, před nimi na krajích operovali Jurásek s Matouškem, střed zálohy zaplnili Kopřiva, Omale a Zapletal a v útoku doufal v produktivitu Zikl.

Ona produktivita v domácím utkání proti Ústí zle pokulhávala, ale v konečném důsledku to ještě nebylo nic proti tomu, co všechno dokázali doma neproměnit hradečtí Votroci. Tam byla porce smůly a naopak štěstí na straně eskáčka opravdu enormní.

To štěstí zahrnulo i nepříjemnou situaci z úvodu utkání, kdy se po centrovaném míči do šestnáctky srazili hned tři borci hostujícího týmu. Poněkud to korespondovalo s předchozím rozhovorem právě s Danielem Bialkem, který popisoval, jak je zvyklý dělat brankáři prostor, aby měl zákrok co nejjednodušší. S tímto důrazem pak byl tím, kdo byl z celé skrumáže tím nejpostiženějším...

Jak popisoval klubový Facebook, „nejhůře z tohoto incidentu vyšel Daniel Bialek, který zůstal bezvládně ležet se zapadlým jazykem. Včasný zásah však situaci velmi pomohl. Poté byl Daniel odvezen do hradecké nemocnice s natrženým uchem a podezřením na otřes mozku. Filip Mucha vyvázl naštěstí jen s rozseknutou bradou.“ Podle pozdějšího sdělení veškerá vyšetření dopadla dobře a Bialek bude zase brzo na hřišti.

To je nepochybně ze sobotního utkání ta nejdůležitější zpráva. Přednost jí dal před hodnocením samého zápasu i trenér domácích Zdenko Frťala. „Doufám, že hostující hráč bude v pořádku, protože se přihodila nepříjemná situace, přesně to, co se občas ve sportu stane. Porážka není zdaleka taková tragédie, důležité je zdraví hráčů,“ řekl na úvod hradecký lodivod, který byl téměř smířen s tím, že jeho svěřenci by nedali branku, ani kdyby se hrálo dva dny.

Skvělá bilance s hradeckým fotbalem tedy pokračuje, i když tentokrát byl výsledek zásluhou opravdu mimořádné smůly domácích při proměňování šancí, což ovšem nesnižuje třeba výkon brankáře Muchy. Nesčetněkrát nastřelená branková konstrukce je toho nejlepším důkazem. A bylo to právě eskáčko, které připravilo dosavadnímu suverénovi soutěže první porážku po deseti odehraných kolech.

Jak se ukázalo, je výsledky Prostějova opravdu hodně těžké predikovat. V každém případě současné postavení Prostějova v podobě 4. místa je velice lichotivé a bylo by určitě příjemné, kdyby se svěřencům kouče Šustra podařilo první šestku udržet až do zimní přestávky. Dokázat to musí v aktuálně druhé Líšni a následně doma s rozjetým Třincem, který zvedl energický kouč Straka. Oba zápasy mají výkop ve 13:30 hodin, ve středu 2. prosince v Líšni a v sobotu5.12. doma s Třincem.