Přišel den, na který čekala velká většina sportovců, vláda ČR poslala zemi do úrovně PES 3. Což znamená, že nově by mělo být povolené trénování s větším počtem osob i amatérským týmům, a navíc by nově měly i amatérské týmy znovu nastoupit do soutěží. Rozvolnění však provází nejasnosti. Podle dosavadních informací by totiž amatérští sportovci měli mít ve vnitřních prostorách roušky, rovněž není úplně jasné, kolik lidí vlastně může chodit na tréninky. U soutěží se pak samy svazy rozhodnou, kdy a jestli vůbec letos budou pokračovat.

„Jsme určitě rádi, že se můžeme vrátit k tréninkovým jednotkám. Hráči doteď plnili pouze individuální plány a už je opravdu potřebujeme zase vidět na hřišti. Doba je těžká, takže si netroufám říct, zda už tato situace vydrží, ale byli bychom za to nesmírně rádi,“ řekl Večerníku šéftrenér dorostu a hlavní kouč „devatenáctky“ 1.SK Prostějov Tomáš Gross.

Pro mnoho týmů zatím nepřišlo rozvolněním nic nového. „Úplně jsem to ještě neviděl. Ale třeba případná možnost trénovat jen v deseti lidech a s rouškami. Nedovedu si představit, že by měl někdo takto na tréninku hodinu fungovat,“ kroutí hlavou jeden z hokejových mládežnických trenérů SK Prostějov 1913 Filip Smejkal. Nejasno mají zatím v BCM Prostějov.

„Uvidíme, jak se k tomu postavíme. Musíme se spojit s trenéry a se správci sportovišť. Teprve pak to vyhodnotíme,“ uvádí předseda klubu basketbalistů Michal Müller.

Nejasnosti ohledně novinek připustil také jeho protějšek ze ženského basketbalového týmu SK K2 Prostějov. „Doufám, že se dostaneme aspoň ke tréninkům. Vše závisí na tom, co se dozvíme od vyšších orgánů v rámci sportu, vláda totiž detaily moc neřeší,“ uvádí předseda Bohdan Hnízdil.

O tom, co bude dál, se rovněž začínají radit ve florbalovém klubu SK K2 Prostějov. „Všechno je zatím hodně čerstvé. Co se týče návratu ke tréninkům, tam bude záležet především na provozních hal, zítra s nimi mám nějaké jednání, ale myslím si, že zatím ani oni nebudou vědět, jak to teď vše bude probíhat. Já se hodně děsím toho, abychom zase netrénovali týden dva, a pak zase nebyli dva měsíce zavření,“ přidal svůj pohled sportovní ředitel Radek Pařenica.

Korfbalisté pak vsadili v současné nejisté situaci na vyčkávání. „Počkáme si na vyjádření Národní sportovní asociace. Jsme týmový sport a případná omezení počtu lidí jsou pro nás hodně limitující,“ konstatoval předseda prostějovských korfbalistů Jan Minařík.

Některé kluby přitom už aspoň v omezené míře trénují, do akce tak šli třeba žáci florbalistů FBC Playmakers Prostějov nebo děti házenkářského Centra Haná. Trénují už rovněž fotbalisté Kostelce na Hané. „Chtěl jsem, aby se mužstvo dostalo k fotbalu ještě během letošního roku, a jsem rád, že se můžeme alespoň vrátit k tréninku. Půjde ale hlavně o to, aby si kluci zahráli fotbálek a udělali si po té pauze radost. Budeme chodit každou středu a devatenáctého v sobotu by nás mělo čekat ukončení letošní sezóny, takže tam se ještě na hřišti pobavíme,“ říká trenér FC Kostelec na Hané Lubomír Keluc.

Někteří trenéři a funkcionáři klubů z Prostějovska už vyjádřili rovněž obavy, že se koronavirové uzávěry zase brzy vrátí. Třeba florbalisté a dále fotbalisté 1.SK Prostějov hlavně doufají, že už se situace opakovat nebude. „Hlavně ať už se ta situace opravdu uklidní,“ řekl Tomáš Gross. Nyní ale také, kromě obavy z návratu restrikcí, přichází možnost návratu soutěží. Restart by ale někteří neradi uspěchali. „Co jsem zaslechl, u nás by to mělo být deset dnů a pak až zápasy. Hned zápasy bez tréninků, to je tak o zranění,“ ví Bohdan Hnízdil.