Před půl rokem uspořádal oddíl Lukostřelba Prostějov mimořádně úspěšné letní mistrovství republiky. O uplynulém víkendu se nejlepší vyznavači tohoto tradičního olympijského sportu do hanáckého letoviska znovu vrátili, tentokrát na 31. halový šampionát ČR v terčové lukostřelbě 2022 dospělých a seniorů. A v místní hale Sportcentra DDM to byl pro domácí klub další úspěch výsledkový i organizační.

Vrcholný tuzemský závod měl původně proběhnout v Nymburku, což ale padlo. A zodpovědnost na sebe vzali pouhý měsíc před termínem Hanáci. Měli štěstí, že v městské hale bylo poslední únorovou sobotu i neděli volno, tím pádem se mohly naplno rozjet urychlené přípravy. Ty finišovaly v pátečním odpoledni a večeru, kdy museli členové pořadatelského štábu nachystat v krátkém čase terčovnice i vše ostatní potřebné.

Oficiálně mistrovství odstartovalo v sobotu před polednem slavnostním zahájením. Před nastoupenými aktéry a sborem rozhodčích krátce promluvili předseda sportovní komise města PV Miloš Sklenka i prostějovská náměstkyně primátora Milada Sokolová. Ta sklidila největší potlesk svým zasvěceným komentářem.

„Můj malý syn už dva roky dělá lukostřelbu, a proto vím, že vám nemůžu přát, ať se trefujete do černého. Tudíž střílejte do žlutého,“ popřála Sokolová vědoma si faktu, že tuhle barvu má střed terče. „Já bych trochu upravil známé heslo Pierra de Coubertina: není důležité zúčastnit se, ale vyhrát,“ rozesmál přítomné Sklenka. A moderátorka Hana Majarová pohotově i neméně vtipně reagovala: „Teď se pan baron obrátil v hrobě.“

Po složení nezbytných slibů a tradiční otevírací formulce z úst Majarové tak bylo letošní halové MČR oficiálně zahájeno. Už předtím od rána celé dopoledne však běžela první ze tří částí kvalifikace, další dvě skupiny následně přišly na řadu odpoledne až do večera. Celý sobotní den se tedy střílelo, střílelo a střílelo.

Vyvrcholení pak přinesl nedělní vyřazovací program, takzvaná eliminace. Do ní postoupili ti nejlepší z kvalifikace, to znamená muži, ženy, senioři i seniorky v kategoriích reflexní luk, kladkový luk a holý luk. Jak v jednotlivcích, tak v družstvech.

Dopoledne se přitom bojovalo o individuální medaile, přičemž pořádající oddíl tradičně nevyšel naprázdno. Vynikající výkon podal mezi mužskou elitou prostějovský tahoun a český reprezentant Michal Hlahůlek, který v nemilosrdném play-off porazil veškeré soupeře a oslavil zasloužený triumf. Na zimním přeboru republiky už třetí za sebou! Pozadu vůbec nezůstal Tomáš Valenta, když dominoval seniorům. A jen těsně pod stupni vítězů zůstala v ženách jejich klubová parťačka Eliška Novotná, nakonec čtvrtá. Bronz za třetí pozici navíc vybojoval v seniorech Zdeněk Smolka z TJ Sokol Kostelec na Hané LK1997.

Šampionát poté gradoval klasickou lahůdkou na závěr, tedy týmovou eliminací. V ní až do úplného konce usiloval o zlato kolektiv mužů Prostějova, jenž v soudném rozstřelu dramatického finále těsně podlehl Plzni. A bral stříbro. Domácím ženám se tolik nedařilo, obsadily pátou příčku. Nicméně i tak jsou tři cenné kovy pro hanácké ostrostřelce výborným počinem.

Úplnou tečku za vydařeným kláním napsalo slavnostní vyhlášení výsledků, kde se předávání medailí osobně ujal primátor statutárního města Prostějov. „Mám radost, že se další tak velká sportovní akce konala v našem městě. Věřím, že se vám tady všem líbilo a domů si odnesete pěkné zážitky. Jak vy medailisté, tak i ti ostatní. Lukostřelba je krásný sport, ať máte nadále přesnou mušku a hlavně jste zdraví,“ rozloučil se s osazenstvem František Jura.

 

jak to viděla šéfka…

Z organizačního hlediska proběhlo celé mistrovství republiky perfektně. Všechno fungovalo a jelo na čas bez jakéhokoliv zdržení, závodníkům se tady líbilo, podle jejich vlastních slov byli spokojení. Po sportovní stránce to měli naši domácí lukostřelci i lukostřelkyně náročnější tím, že museli pomáhat s pořádáním šampionátu a současně závodili, což není úplně snadné. Přesto podali výborné výkony. Skvěle se dařilo zejména Michalu Hlahůlkovi, který vyhrál elitní kategorii mužů, a Tomáši Valentovi coby vítězi mezi seniory. Naši muži v sestavě Michal Hlahůlek, Michael Roba a Josef Křesala vybojovali stříbro v soutěži družstev, zůstali jen kousek od zlata. A Terezie Moudrá, Michael Roba i Václav Vybíral překonali své osobní rekordy, což je taky super. Zapomenout nesmím na čtvrté místo věkem ještě juniorky Elišky Novotné v ženách a dvě páté pozice našich družstev seniorů i mužů B v týmových soutěžích. Celkově tedy úspěch a spokojenost. Chceme moc poděkovat statutárnímu městu Prostějov i všem našim dalším partnerům za podporu, Sportcentru DDM za možnost uspořádat MČR v téhle krásné hale a všem členům našeho oddílu, kteří se podíleli jak na přípravách, tak na vlastní organizaci šampionátu včetně jeho zdárného průběhu. Museli jsme jej nachystat místo Nymburka za pouhý měsíc, což bylo dost náročné, ale klaplo to. A vše jsme zvládli.“

Magda Robová, předsedkyně pořádajícího oddílu Lukostřelba Prostějov

 

HALOVÉ MČR V LUKOSTŘELBĚ 2022 (PROSTĚJOV) – VÝSLEDKY

JEDNOTLIVCI

Reflexní luk muži: 1. Hlahůlek (Lukostřelba Prostějov), 2. Termer (Praha Vršovice), 3. Pertlík (SK Bystřice), 4. Ebermann (1. LK Plzeň).

Reflexní luk ženy: 1. Horáčková (Arcus Plzeň), 2. Lettlová (LK Znojmo), 3. Louvarová (1. LK Plzeň), 4. Novotná (Lukostřelba Prostějov).

Reflexní luk senioři: 1. Valenta (Lukostřelba Prostějov), 2. Hoffman (Lukostřelba Kroměříž), 3. Smolka (Sokol Kostelec na Hané), 4. Kašprák (LK Litvínov).

Reflexní luk seniorky: 1. Bednářová (Mariánské Hory), 2. Mališová (Mariánské Hory), 3. Rádlová (Arcus Plzeň), 4. Stušová (Spartak Chrást).

Kladkový luk muži: 1. Reitmeier (KLK Praha), 2. Zaoral (Chimera Hradec Králové), 3. Vaněk (Start Praha), 4. Mužík (JIM Kyšice).

Kladkový luk senioři: 1. Kišš (KLK Praha), 2. Dušek (JIM Kyšice), 3. Celman (KLK Praha), 4. Tšpon (Patriot Brno).

Holý luk muži: 1. Bláha (LK CERE), 2. Bajtl (Lukostřelba Libichov), 3. Hadaš (Start Praha), 4. Hartl (Sokol Vlkoš).

Holý luk ženy: 1. Stehlíková (Sokol Šanov), 2. Holicová (Lukostřelba Olomouc), 3. Majerová (Lukostřelba Libichov), 4. Bartošová (LO Opava).

Holý luk senioři: 1. Háva (Jiskra Humpolec), 2. Cimpl (Kentaur Pardubice), 3. Vaňhara (Lukostřelba Kroměříž), 4. Hoffman (Lukostřelba Kroměříž).

DRUŽSTVA

Reflexní luk muži: 1. LK Plzeň, 2. Lukostřelba Prostějov, 3. Patriot Brno, 4. LK Znojmo.

Reflexní luk ženy: 1. LK Plzeň B, 2. Start Praha, 3. LK Plzeň A, 4. Arcus Plzeň.

Reflexní luk senioři: 1. Lukostřelba Kroměříž, 2. Spartak Chrást, 3. Lukostřelba Ostrava B, 4. LK CERE.

Kladkový luk muži: 1. Start Praha, 2. JIM Kyšice, 3. KLK Praha, 4. Patriot Brno.

Holý luk senioři: 1. Sokol Vlkoš, 2. LK Votice, 3. Start Praha, 4. Lukostřelba Olomouc.