Jedno vítězství zaznamenal mladý rohovník BC DTJ Prostějov Filip Jílek na Mistrovství Evropy kadetů a kadetek 2020 v Bulharsku. A ještě jedna další výhra ho dělila od zisku minimálně bronzové medaile, nakonec obsadil dělené páté místo.

Talentovaný boxer z Hané byl v Sofii členem početné reprezentační výpravy České republiky. Bojoval ve váhové kategorii do 57 kilogramů a svůj první duel na šampionátu absolvoval v osmifinále proti Bekjiru Limanimu z Makedonie, kterého kvalitním výkonem přesvědčivě porazil 5:0 na body.

V následném čtvrtfinále pak už šlo o cenný kov, leč Jílek narazil na domácího Ljubomira Angelova. A bitva se zástupcem pořádajícího státu se mu stala osudnou, když rozhodčí viděli jednoznačný triumf Bulhara bodovým verdiktem 5:0.

„Vítězný zápas úvodního kola odboxoval Filip velice dobře, nad Makedoncem měl jasně navrch. Čtvrtfinálové utkání bylo z mého pohledu rozhodně mnohem vyrovnanější, než co napovídal výsledek po konečném výroku sudích. Ale nedá se nic dělat, s vyřazením těsně před medailovými boji se prostě musíme smířit,“ povzdechl si hlavní kouč mládeže BC DTJ Martin Klíč, jenž byl i jedním z trenérů národního týmu ČR na kadetském ME.

Již o týden dříve na kontinentálním mistrovství juniorů a juniorek v Černé Hoře mu udělaly obrovskou radost dvě jeho svěřenkyně z dívčí reprezentace naší země, neboť Claudia Tóthová přivezla z Budvy stříbro a Veronika Zajícová bronz. K tomuto krásnému úspěchu i k vystoupení Filipa Jílka v Bulharsku se ještě ve Večerníku podrobněji vrátíme.

V příštím vydání také více rozebereme možnosti dalšího pokračování boxerské extraligy družstev mužů 2020/21, jejíž účastníci včetně prostějovského kolektivu do včerejška netrpělivě očekávali verdikt české vlády o míře případných rozvolnění hygienických opatření.