Startovní listina 61. ročníku Zlaté tretry se neustále doplňuje. Postupně se do Ostravy hlásí další a další hvězdy světové atletiky a je zřejmé, že 31. května Městský stadion ve Vítkovicích uvidí výjimečné sportovce z celého světa. Poslední dva skvostné úlovky se jmenují: Allyson Felixová z USA a Yohan Blake z Jamajky, oba legendy sprintu.

Velké emoce slibuje sprint mužů na 100 metrů. Do startovních bloků zaklekne Ferdinand Omanyala z Keni, který bude mít v Ostravě premiéru. V minulém roce zlepšil africký rekord na 9.77. Také druhý nejlepší Afričan historie Jihoafričan Akani Simbine bude na startu ostravské stovky. Na OH v Tokiu byl čtvrtý, stejně jako na Zlaté tretře Ostrava v roce 2019 a druhý v roku 2018. A třetí do party? Jamajčan Blake, který mi historicky druhé nejlepší časy hned po Usainu Boltovi! „Očekávám dramatický souboj a skvělý čas,“ odhaduje ředitel mítinku Jan Železný.

Osmistovka mužů rovněž slibuje výjimečný zážitek. Dorazí polský bronzový medailista z OH v Tokiu a halový mistr Evropy 2021 Patryk Dobek s osobním maximem 1:43.73. Další hvězdou bude Nijel Amos z Botswany, stříbrný z OH 2012, finalista z OH v Tokiu a hlavně držitel třetího nejlepšího času historie 1:41.73. Stejný výkon má na kontě také aktuální prezident World Athletics Lord Sebastian Coe. Nastupující generaci budou reprezentovat například loňský juniorský mistr světa a čerstvý vítěz z Nairobi Keňan Emmanuel Wanyonyi. Ve svých 17 letech už má na kontě výkon 1:43.76. Stejně tak Brit Max Burgin, který na Zlaté tretře Ostrava 2021 zaběhl evropský juniorský rekord 1:44.14. A to není všechno! Organizátorům se podařilo zajistit sprinterskou legendu Allyson Felixovou z USA, která je se sedmi zlatými nejlepší atletkou olympijské historie! „Podařilo se nám zajistit dvě mimořádné legendy světové atletiky. Jsme rádi, že v rámci rozlučkové sezóny navštíví Allyson Felixová i Ostravu a mít k tomu i Yohana Blakea považuji za skvělý počin. Vždyť rychlejší na stovce a dvoustovce byl v historii jen Bolt,“ pochvaluje si Miroslav Černošek, majitel pořádající agentury TK PLUS. Na běžeckých tratích se přitom předtaví už Nizozemka Bolová a Mbomová z Namíbie.

Vedle těchto megahvězd mají startovat i výškař Tamberi z Itálie, oštěpař Vetter z Německa, dálkař Tenttoglou z Řecka, koulaři Kovacs z USA a Walsh z Nového Zélandu. Chybět nebude ani tuzemská špička v čele s oštěpařem Jakubem Vadlejchem, který na posledním mítinku v Dauhá překonal jako druhý český muž po Janu Železném hranici 90 metrů!

„Zlatá tretra je opravdu významným podnikem. V kategorii světových challengerů byl za posledních pět let hodnocen mezi třemi nejlepšími. Vždy se snažíme úroveň startovního pole udržet a zatím se nám to daří. Bude to další ostravský atletický svátek,“ souhlasí Miroslav Černošek, jehož marketingová společnost TK PLUS tradičně Zlatou tretru zastřešuje a práva vlastní až do roku 2025.

Hlavní program Zlaté tretry startuje těsně před sedmnáctou hodinou. Vstupenky na hlavní tribunu jsou už vyprodané, k mání jsou nadále však do ostatních ochozů od 200 do 1500 korun, prodej probíhá přes síť ticketstream.cz.