Největší atletický mítink na území České republiky Zlatá tretra Ostrava by Golden Spike 2022 bude mít opět mimořádně kvalitní obsazení. Elitní závodníci se v Ostravě představí 31. května a hlavními ozdobami budou olympijští vítězové, mistři světa a také nejlepší domácí atleti. Mítink je top událostí světové atletiky a zlatým hřebem dění na atletickém poli v České republice. To si žádný fanoušek královny sportů nemůže nechat ujít!

Před nejlepšími atlety světa se otevírá náročná sezóna, v červenci je čeká světový šampionát v Eugene, v srpnu evropský v Mnichově. Před tím však startují nejlepší světové seriály, Diamantová liga a World Athletics Continental Tour Gold, jejímž pátým závodem bude právě mítink v Ostravě. „Zlatá tretra je opravdu významným podnikem. V kategorii světových challengerů byl za posledních pět let hodnocen mezi třemi nejlepšími. Vždy se snažíme úroveň startovního pole udržet a zatím se nám to daří. Bude to další ostravský atletický svátek,“ souhlasí Miroslav Černošek, jehož marketingová společnost TK PLUS tradičně Zlatou tretru zastřešuje a práva vlastní až do roku 2025.

Na 61. ročník podniku se chystá olympijský vítěz ve skoku do dálky Miltiadis Tentoglou z Řecka a olympijský vítěz ve výšce Ital Gianmarco Tamberi, velkým lákadlem bude také start evropské rekordmanky na 400 metrů překážek a bronzové medailistky z Tokia Femke Bolové z Nizozemska. Vstup do sezony ji čeká právě v Ostravě, kde si s trenérem Laurentem Meuwlym otestují netradiční vzdálenost 300 m překážek. Bolové výkonnost reálně přináší možnost ataku na nejlepší čas všech dob 38.16 Zuzany Hejnové z Chebu 2013. Další jméno s cílem historického zápisu mítinku je teprve osmnáctiletá Christine Mbomová z Namibie, která vloni získala stříbro na OH v Tokiu a zlato na juniorských MS na 200 m. Africký rekord a zároveň juniorský světový rekord posunula na 21.78, když vyhrála finále Diamantové ligy v Curychu. Jejím cílem bude atakovat druhý nejstarší rekord Tretry, 22.07 Jarmily Kratochvílové z roku 1981. Asistovat jí bude jen o málo starší, pouze devatenáctiletá juniorka Beatrice Masilingiová, rovněž z Namibie, s osobním maximem 22.18. Na OH byla šestá a na juniorských MS získala stříbro za svou krajankou.

Dorazí poslední dva mistři světa ve vrhu koulí Tom Walsh a Joe Kovacs i oštěpařský světový šampion z roku 2017 Johannes Vetter. Druhý muž historických tabulek ve své disciplíně se utká s českými olympijskými medailisty Jakubem Vadlejchem a Vítězslavem Veselým. Vetter loni v Ostravě hodil 94,20 metru a přiblížil se na 44 centimetrů rekordu mítinku světového rekordmana Jana Železného. „Oštěp patří tradičně k nejsilnějším disciplínám ‚tretry‘ a ani letos tomu nebude jinak. Vetter, Vadlejch a Veselý nám předvedou výkony, o kterých se bude psát ještě dlouho po skončení závodu,“ je přesvědčený Jan Železný, ředitel mítinku.

Silná konkurence čeká nejlepšího českého koulaře Tomáše Staňka. Novozélanďan Walsh vyhrál mistrovství světa v Londýně 2017. Američan Kovacs triumfoval v letech 2015 a 2019. Na olympiádě byl Kovacs stříbrný a Walsh bronzový. V ohrožení může být rekord mítinku 22,43 olympijského vítěze Ryana Crousera. „Tomáš Staněk nás asi nepochválí, diváci ale uvidí skvělý souboj,“ uvedl při pohledu na sestavu koulařů manažer Tretry Alfonz Juck.

Potřetí má na Zlatou tretru dorazit řecký dálkař Tentoglou, který k olympijskému zlatu přidal v březnu titul halového mistra světa. Úřadující mistr Evropy má o svých plánech jasno. „Po skvělé halové sezóně mám dva velké cíle na léto – mistrovství světa a Evropy. V Ostravě to bude můj první letošní mezinárodní start před Diamantovou ligou. Moc se těším,“ vzkázal divákům Tentoglou.

Vstupenky na hlavní tribunu jsou už vyprodané. K mání jsou nadále však do ostatních ochozů od 200 do 1500 korun, prodej probíhá přes síť ticketstream.cz. „Členové hromadných výprav a skupin ze základních škol zaplatí padesát korun,“ vzkazuje ředitel spolupořádajícího SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek. Objednávat lze prostřednictvím domovského oddílu přes formulář na www.zlatatretra.cz.

Napětí a očekávání výkonů po dvou letech opět na živo přímo na stadionech je na straně atletů i fanoušků atletiky obrovské. Jak bude světová špička prožívat návrat milovaných diváků do ochozů? Co na to nejlepší čeští atleti? Spousta napínavých otázek a všechny odpovědi najdete 31. května na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích. „Chceme zase spolu s diváky prožít nabitou atmosféru plných ochozů a strhující energie špičkových výkonů. Nejlepší atleti z Česka i celého světa do toho dají všechno. Co vy, fanoušci, podpoříte je a užijete si to s námi? Bez vás je náš výkon – organizační i atletický - poloviční radost,“ zve osobně Jan Železný, světový rekordman v hodu oštěpem a ředitel Zlaté tretry Ostrava.