Český fotbal má za sebou opravdu těžký rok. Pandemie koronaviru připravila kluby o celou jarní část a ani podzim se nestihl odehrát kompletní. Pár dní po přerušení veškerých soutěží i těch profesionálních přišla na řadu kolosální aféra a nikdo nedokáže odhadnout, kdy a kde může skončit. Na otázku, jaké vedení bude pokračovat na okresní a krajské úrovni, či dokonce v čele asociace, je zatím příliš brzy. Není ani jasné, co v nejbližší době čeká místní kluby...

V nadcházejícím roce přijdou na řadu nové volby, kde se rozhodne o představitelích okresů, krajů i celého fotbalu. Už nyní však může kluby těšit jedna jistota. „Jak se může na následující roky změnit situace, kvůli problémům s covidem i současnou aférou odpovědět nedokážu. Nyní pouze vím, že i na příští ročník by mělo být schválené proplácení sudích za kluby a v rámci covidových náhrad by na kluby mohl čekat podobný výběr náhrad, jako byl letos v létě,“ prozradil předseda Olomouckého krajského fotbalového svazu Stanislav Kaláb. „I prostějovských klubů či svazu by se současná situace dotknout neměla. Uvidíme, co přinese příští rok s ohledem na valnou hromadu a další věci, ale sezóna určitě bude z pohledu sportovního i finančního velmi podobná předchozím,“ nastínil sekretář Prostějovského okresního svazu Petr Antoníček.

Současná situace ve vrcholném orgánu asociace samozřejmě trápí i představitele místní kopané a informace o kauze bedlivě sledují. Co se bude dít dále, zatím nedokážou odhadnout, shodují se však, že vše se bude rozhodovat po volbách zástupců do okresů a krajů. O seznamech kandidátů zatím jasno není, už teď je však zřejmé, že krajský fotbalový svaz bude mít nového předsedu. „Já jsem to již avizoval po mém pátém zvolení, že je to naposledy, a svoje slovo dodržím. Fotbal je pro mě srdeční záležitostí a určitě ho budu i nadále bedlivě sledovat, ale myslím si, že po dvaceti letech je čas na změnu a omlazení. Stačí se podívat, s jakými kluky jsem začínal, bylo nám čtyřicet, dnes to jsou sedmdesátníci. Se všemi mými kolegy i vyzyvateli jsme měli vždy dobré vztahy a dokázali jsme se dohodnout. Věřím, že i nový předseda bude pokračovat v práci pro naše kluby a k fotbalu bude mít upřímný vztah. Konec jsem si ale přece jen představoval trošku jinak, upřímně mě mrzí, jak dopadl ten poslední rok. Nejdříve koronavirus, kdy se fotbal kompletně zastavil, a do toho aféra pana Berbra,“ přiznává předseda KFS Olomouc Kaláb.

Je otázkou, zda se bude kromě již dříve určených změn ještě něco měnit. Na krajské úrovni i Prostějovsku je většina klubů s vedením spokojená a kromě drobných komplikací funguje vše bez větších problémů již řadu let. A co se týká nového či současného vedení asociace, bude jasné až po řádné valné hromadě v první polovině příštího roku, pokud to tedy covidová situace povolí. „Naše valná hromada je na programu 27. ledna, snad bude moci v řádném termínu proběhnout. Po ní přijde na řadu krajská, a jak to dopadne ve vedení, si vůbec netroufám odhadovat. Vše bude záležet na delegátech, zda budou chtít radikální změnu, nebo nějakou částečnou, která také jistě nastane. O tom ale budou opravdu rozhodovat všichni delegáti,“ dodal sekretář OFS Prostějov Petr Antoníček.

„Abych se přiznal, daleko více mě zajímá, jak dopadnou naše okresní a krajské volby. Pro mě osobně je nejdůležitější, aby se ty naše kluby měly co nejlépe. Ve vedení FAČRu je situace komplikovaná. Může to dopadnout jakkoliv, uvidí se, kdo všechno se také přihlásí. Na valné hromady a jednání krajských předsedů jsem jezdil řadu let. Pamatuji si ještě dobu, kdy za pana Chvalovského se podle Moravy řídily i Čechy, že jsme byli dále. Velké naděje jsem potom vkládal do pana Haška, který ten boj ale vzdal a skončil, což zklamalo opravdu velké množství členů. Nyní se objevuje řada iniciativ, které by do toho šly, ale já se tak trošku bojím, aby nešlo pouze o řeči. Přece jen musíte myslet na to, že v hlavním vedení nejde pouze o fotbal, ale také spoustu peněz, politiku a mnoho dalšího. Hlavně ať to dělají srdcaři, kteří budou mít zkušenosti a půjde jim především o to, vrátit důvěru fotbalové veřejnosti,“ přeje si dosluhující předseda KFS Stanislav Kaláb.