Sedmadvacetiletý tenista TK Agrofert Prostějov se v rámci ankety Zlatý kanár stal poprvé během své kariéry vítězem mužské kategorie. Hráč se v únoru v indickém Puné dočkal po pěti letech druhého titulu na okruhu ATP, daviscupovému týmu pomohl k postupu přes Slováky do finálového turnaje a je 68. v žebříčku.

„Sezóna byla skvěle rozběhnutá a škoda, že se na to nenavázalo. Za cenu jsem nesmírně rád. Doufám, že v příští sezóně budu mít více možností a pokusím se o obhajobu,“ prohlásil Veselý.

Na ocenění v jednotlivých kategoriích dosáhli také další zástupci prostějovského tenisu. Sára Bejlek se mezi dívkami stala Talentem roku, Trio Jiří Veselý, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva a kapitán Jaroslav Navrátil ovládli jakožto členové daviscupového výběru ČR týmovou kategorii. Skokankou roku je navíc Barbora Krejčíková. „Stále se nám daří v klubu vychovávat ty nejlepší,“ těší šéfku prostějovských tenisových projektů Petru Černoškovou.

Absolutní vítězkou se po šesti letech stala Petra Kvitová, která své Zlaté kanáry doposud získala v letech 2011 a 2014. V obou případech se tak stalo po triumfu ve Wimbledonu, kde právě v těchto sezonách získala své grandslamové tituly. Světová osmička v hlasování o Zlatého kanára neměla konkurenci, když získala 19 z 20 hlasů. Zkušené tenistce se tím povedlo nahradit na trůnu loňskou vítězku Barboru Strýcovou, která ale ani letos neodešla s prázdnou. Suverénně totiž byla podruhé za sebou zvolena nejlepší deblistkou republiky. Podruhé za sebou se deblistkou roku stala Barbora Strýcová, obě už jsou po své prostějovské minulosti hráčkami TK Sparta Praha. Cenu za postup na žebříčku ATP obdržel další sparťan Tomáš Macháč. Talentem roku mezi chlapci je Vojtěch Petr.

Koronavirus výrazně ovlivnil a zkrátil celou tenisovou sezónu a zasáhl rovněž do ankety. Zatímco v minulosti hlasovalo pravidelně přes 150 lidí (loni 176), letos vzešli vítězové z hlasů dvacetičlenné komise, ve které mimo jiné volili představitelé Národních tenisových center či kapitáni reprezentačních týmů.

 

výsledky tenisové ankety zlatý kanár 2020

Zlatý kanár 2020:                   Petra Kvitová

Nejlepší český hráč:               Jiří Veselý

Nejlepší česká hráčka:           Petra Kvitová

Postup na žebříčku ATP:       Tomáš Macháč

Postup na žebříčku WTA:     Barbora Krejčíková

Talent roku, chlapci:              Vojtěch Petr

Talent roku, dívky:                Sára Bejlek

Deblistka roku:                      Barbora Strýcová

Tým roku:                              daviscupový tým ČR

Nejlepší tenista na vozíčku:   Michal Stefanu

Cena prezidenta ČTS:            Vojtěch Flégl,

bývalý tenista a významný promotér českého tenisu

Pavel Kováč,

masér českých tenisových národních týmů