Náramně povedená akce. Na celkem 53 místech po celé republice se v pátek 28. října konal Sokolský běh republiky, jehož prostřednictvím si lidé připomínali Den vzniku samostatného československého státu. Druhou nejvyšší účast v rámci celé ČR přitom zaznamenali v Prostějově, kde se navzdory ne úplně vlídnému počasí na start postavilo na 350 běžců. S největší pravděpodobností jich bylo více, vzhledem k překonání původně plánované kapacity někteří z aktérů nakonec běželi bez startovního čísla.

Start i cíl všech závodů Sokolského běhu republiky byl i letos symbolicky přímo u sochy Tomáše G. Masaryka na hlavním prostějovském náměstí. Ostatně právě první prezident Československa byl členem hnutí vyznávajícího čestnost, věrnost ideálům a propojení krásy těla i duše. Z veselého a pozitivně naladěného mumraje, který se sešel před prostějovskou radnicí, by měl náš první prezident nepochybně velkou radost. Vzhledem k vysoké návštěvnosti mimo jiné nechyběly ani kamery České televize.

 „Pro nás Sokoly jsou důležité ideály jako svoboda a tolerance. Věříme přitom, že lidé, kteří sportují, k nim mají přirozeně blízko. Proto jsme opravdu rádi, že se nás sešlo tolik, a věříme, že příště nás třeba bude i více jako v hlavním městě,“ prohlásil při slavnostní příležitosti starosta Sokolské župy Prostějovské Svatopluk Tesárek. U pražského Tyršova domu, sídla České obce sokolské, se přitom na start letos postavilo celkem 522 malých i velkých závodníků. 

V Prostějově jako první na trať hodinu po poledni vyběhly děti mladší šesti let, kterých bylo opravdu požehnaně. Ostatně právě v této kategorii byla při běhu po tzv. kuželně vidět celá řada běžců bez startovních čísel. „Přímo tady na místě jsme jich museli odmítnout minimálně třicet, jelikož nebyli zaregistrováni přes internet, neměli jsme pro ně už startovní čísla. Některé děti alespoň čtvrthodinku před startem využily ta čísla, která si nevyzvedli rodiče dopředu přihlášených dětí. Ale i tak byla všechna čísla brzy pryč a mnohé tak běžely bez nich,“ popsala Večerníku jedna z organizátorek svízele vzniklé kvůli překročení předpokládané kapacity. 

Celkem se na trati představilo minimálně 130 dětí, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií. Ty mladší běžely po kuželně tam a zpět trasu dlouho zhruba 150 metrů, na ty starší pak čekal okruh dlouhý zhruba 500 metrů. 

Hlavní závod pak nabídl běh na 5 a 10 kilometrů, jehož aktéři vyběhli současně. Kratší distanci obnášející dva okruhy městem vyzkoušelo 122 běžců a běžkyň, dalších 98 se pokusilo zvládnout 4 okruhy. I v tomto případě se však našli tací, kteří běželi jen tak pro radost.

Stejně jako loni trať běžce z náměstí zavedla kolem sokolovny do Smetanových sadů, dále pak na ulici Újezd a odtud přes Sádky, Komenského a Palackého ulici zpět na náměstí, kde už je čekalo početné povzbuzující publikum. Občasné hloučky fandů se objevovaly i na dalších místech trati.

Královskou desetikilometrovou trať zvládl nejrychleji Tomáš Navrátil, loňský vítěz Bronislav Khýr skončil tentokrát třetí, a to navzdory faktu, že běžel téměř o minutu rychleji než před rokem. Celé odpoledne však rozhodně nebylo jen o špičkových sportovních výkonech, radost z pohybu byla vidět na všech účastnících. Vzhledem k jejich spokojenosti i obětavosti pořadatelů není vyloučeno, že by příští rok mohl počet aktérů opět vzrůst. 

 

výsledky sokolského běhu republiky 2022

Muži 10 km

1. Tomáš Navrátil      1988    32:47

2. Daniel Indra           2004    33:24

3. Bronislav Khýr       1975    33:44

Ženy 10 km

1. Darina Brozdová    2006    38:12

2. Dagmar Laníková 1984    42:44

3. Tereza Rožánková 1978    46:07  

Muži 5 km

1. Martin Tomica       1990    17:55

2. František Horna     1976    18:16

3. Pavel Kučera          1987    18:18

Ženy 5 km

1. Sára Navrátilová    2004    20:44

2. Iva Šnoplová          1994    21:00

3. Lenka Kučová        1983    23:00

Předškoláci:

1. Lilly Petrželová

2. Vítek Vaníček

3. Veronika Šafaříková

Mladší žákyně I:

1. Lucie Koblerová

2. Sofie Koblerová

3. Valentýna Mlčochová

Mladší žákyně II:

1. Amálie Havlíčková

2. Natálie Korhoňová

3. Patricie Poláčková

Starší žákyně III:

1. Adéla Stránská

2. Nicole Jedličková

3. Karolína Smékalová

Starší žákyně IV.:

1. Tereza Štolpová

2. Edita Vašková

3. Zazuková Diana

Mladší žáci I:

1. Michal Svačina

2. Daniel Fisher

3. Max Mašlej

Mladší žáci II:

1. Richard Khýr

2. Filip Koudela

3. Jakub Špaček

Starší žáci III:

1. Filip Juráček

2. Fabrizio Čureja

3. Šimon Bedeš

Starší žáci IV:

1. Filip Sotona

2. Kristián Fančovič

3. Václav Khýr

 

 

CO VÁS PŘIVEDLO NA SOKOLSKÝ BĚH REPUBLIKY?

Tomáš Mlčoch,

41 let, Vřesovice

„Poslední dobou se aktivně věnuji hlavně hokeji, ale coby člen Sokola jsem na akci nemohl chybět. Také jsem vzal děti a pozval aktivní přátele. Jsem moc rád, že se nás sešlo tolik.“

Petr Janál,

41 let, Brno

„Žiju v Brně, kde se stejná akce pořádá také, ale kvůli kamarádům jsem dal přednost rodnému Prostějovu. Atmosféra i účast byly perfektní. Příští rok se sem tedy opět rád vrátím.“

Karel Volf,

56 let, Ptenský Dvorek

„Vyrazil jsem společně s naší tréninkovou skupinou, kterou vedu v rámci TRX bez hranic. Naším cílem bylo, aby všichni zaběhli deset kilometrů pod hodinu, což se podařilo.“