Hrubost, nepříjemná atmosféra, zejména však sprostá slova odrazují člověka citlivějšího a kultivovanějšího každoročně od návštěv sportovních stánků. Vždyť takový hokej, fotbal, ale třeba i florbal nejsou prosty okamžiků, kdy některému z účastníků rupnou nervy a pošle rozhodčího, soupeře, spoluhráče a někdy také diváky do míst, kam slunce nedosvítí. Svaz nyní na této české klasice chce stavět. A nemůže prohrát – buď zbohatne, nebo alespoň z větší části vymýtí sprostost ze stadionů. Projekt s názvem Sprosťárna přitom bude vyzkoušen nejprve na Prostějovsku!

Jak ale smělého cíle chtějí sportovní organizace docílit? Jednoduše. V každém klubu bude určený a na svazech řádně zapsaný člověk, který bude za dotyčný oddíl dělat čárky při každém sprostém slově. A za každou přispěje hříšník padesát korun. Pokud se vysloví extrémně nepěkně o divákovi, je z toho stokoruna. Po každém odehraném kole pak bude „výdělek“ zaslán na svazy, které budou peníze užívat podle svého uvážení.

„Velké množství rodičů si zkrátka stěžovalo, že na zápasy není možné brát děti. Jak by se ostatně líbilo vám, kdyby se vám synek školkou povinný po zhlédnutí tří hokejových zápasů ozval, že jste hovado a rozhodčí svině pruhovaná?“ vysvětlil krok mluvčí projektu Jarmil Slušňáček. Cílem by podle něj mělo být zejména slušnější prostředí na stadionech. „Peníze? Ty jsou až na druhém místě,“ posunul si mluvčí zlaté hodinky výše na zápěstí.

Celý projekt přitom odstartuje na Prostějovsku. Zprvu bude zaměřený pouze na hráče a trenéry fotbalových a hokejových soutěží během zápasů. Do budoucna se ale uvažuje i o divácích. „Nevím ale, jak bychom od nich tyto peníze vybírali. Při výkonech některých rozhodčích a někdy i našich hráčů padá ‚hezkých‘ slůvek až až. Ale pokud by nám pak postačily peníze za ně na opravu stadionu, tak něco vymyslíme,“ přemítá nejmenovaný člen realizačního týmu LHK Jestřábi Prostějov. Prvním potrestaným-odměněným hráčem a vlastně průkopníkem se stal právě jistý obránce Jestřábů, který prohlásil, že se na takovou novinku může vys….

Kámen úrazu je ale v tom, že není lehké určit, co je sprosté a co ještě ne. Budou tedy smět hráči třeba říct rozhodčímu beze strachu z kasičky, že je mamut? Nebo třeba slepejš? Ocas rovněž nepatří, ani při negativním zabarvení, mezi sprostá slova. A vlastně ani to hovado ne. „Zatím jen zkoušíme, jaké budou reakce od rodičů a jejich dětí. A samozřejmě od klubů. Jejich ohlasy jsou zatím veskrze pozitivní, včera jsme například probírali detaily ohledně Sprosťárny a musím říct, že debata byla klidná a velice konstruktivní,“ poznamenal koordinátor pro projekt Sprosťárna Marek Měkkota. Na dotaz, proč si přitom sahá střídavě na bouli na hlavě a modřinu pod okem, odpovědět odmítl. A chvatně rozmluvu ukončil.

 

Text je součástí silvetrovské přílohy,který slouží k pobavení,není tedy založen na skutečné události