Box je stejně jako kterýkoliv jiný sport pro své vyznavače dlouhodobou cestou neustálé a nikdy nekončící práce na vlastním zlepšování. Přesto šéftrenér mládeže, dívek a žen BC DTJ Prostějov Martin Klíč našel pádný důvod k alespoň malému ohlédnutí poté, co jeho dlouholetá svěřenkyně Michaela Brančíková nedávno vyhrála mistrovství republiky mezi dospělými.

„Vzpomněl jsem si, když jsme s dívčím boxem v BC DTJ před mnoha roky začínali. Proč? Protože právě Míša byla tenkrát úplně první holka, která se na rohovnický sport v našem oddílu vrhla. Na ni se pak postupně nabalovala další děvčata, až jsme se stali v kategorii dívek jedním z nejsilnějších klubů České republiky,“ jal se ohlížet Klíč.

„Míša vždycky byla taková přirozená tahounka, získávala národní tituly v mládežnických kategoriích a dokázala se prosazovat i na mezinárodní scéně. Ukazovala cestu ostatním, u boxu navíc vydržela i po věkovém přechodu do žen,“ pokračoval Klíč v retrospektivě.

Čerstvé zlato dobyla Brančíková v koronavirově složitých podmínkách „bublinového“ šampionátu v České Lípě. „Sice jí stačilo vyhrát jediné utkání díky přímému postupu do finále, přesto mě ovládla obrovská radost i nostalgie. Člověku se vybaví všechno, čím jsme si během její kariéry společně prošli,“ nestyděl se Klíč za své dojetí.

Nedávno se stal placeným trenérem České boxerské asociace, konkrétně má coby hlavní kouč na starost dívčí reprezentaci ČR se sídlem v Prostějově. A také pokračuje se svou péčí o mládežníky i mládežnice v détéjéčku. „Pořád mám spoustu energie a chuti dělat tuhle práci i koníček současně co nejlépe, aby šel náš tradiční bojový sport nahoru, zkvalitňoval se,“ zdůraznil Klíč.