Teprve podruhé v historii orientačního běhu se konalo mistrovství republiky v Knock-Out Sprintu, což je nová dynamická disciplína tohoto tradičního sportu. Dané odvětví tím ještě víc míří do měst za diváky, což minulou středu naplno prožil Prostějov jakožto dějiště národního šampionátu 2024 právě v KO Sprintu.

Prostějovské MČR mělo tři fáze s jednou vloženou částí. Odstartovalo už brzy dopoledne kvalifikací v okolí Cyrilometodějského gymnázia, kde 93 zúčastněných mužů a 53 žen zápolilo rozděleno vždy ve třech skupinách o osmnáct postupových míst do semifinále. Mezi aktéry nechyběli ani dva zástupci pořádajícího oddílu orientačních sportů SK Prostějov, leč Jan Štorek (20. v kvalifikační skupině C) ani David Štorek (25. v grupě A) do dalších bojů neproklouzli.

 

Následovaly vložené závody oblastního žebříčku na téže trati. Ve všech věkových kategoriích od mládežníků přes dospělé až po veterány se bojovalo o body do regionálního hodnocení, na medaile přitom dosáhly i čtyři členky klubů z našeho okresu: vítězné Adéla Janečková z TJ Sokol Plumlov (kategorie D21) i Eliška Čeřovská z KOB Konice (D12) a také bronzové Jana Marie Lipenská též z KOB Konice (D14) a Veronika Otrubová z TJ Sokol Plumlov (D12). Chlapci i muži opakovaně skončili těsně pod bednou.

Odpoledne přišlo na řadu za stále ideálního počasí bez jakýchkoliv dešťových hrozeb slavnostní zahájení akce. Za statutární město Prostějov coby klíčového partnera celého klání dorazili první náměstkyně primátora Milada Sokolová, druhý náměstek Jiří Rozehnal a rovněž náměstek primátora pro sport Miloš Sklenka, který i krátce promluvil. „Prostějov je město sportu, a proto jsme moc rádi za každé významné závody, jež se u nás konají, zvlášť přímo v centru. Velké poděkování patří organizátorům v čele s Dušanem Vystavělem, všem účastníkům přeji krásné závodění a divákům hezký sportovní zážitek,“ řekl Sklenka.

À propos fanoušci: pro ty byla v srdci šampionátu na prostranství před muzeem Prostějovska instalována velkoplošná obrazovka, na níž mohli sledovat atraktivní záběry přímo z trati či neméně přitažlivé grafické znázornění postupu jednotlivých orienťáků při jejich bězích. Samozřejmě nemohly chybět ani startovací boxy, stejně tak pódium pro slavnostní vyhlašování výsledků. Semifinálová fáze přitom zavedla úspěšné muže i ženy z kvalifikace do nedalekých Smetanových sadů, kde se nacházela většina připravených kontrol. A došlo na první dílčí překvapení, neboť někteří favorité i favoritky neprošli do pouze šestičlenných finále.

Právě finálové běhy se v pozdějším odpoledni následně staly logickým vyvrcholením MČR. Nádherná trať vedla od startu kolem kina Metro 70, prostějovského zámku a sokolovny na Skálově náměstí k historické budově radnice, níž se proběhlo na Masarykovo náměstí, pak směrem k ZŠ v ulici Palackého a Kravařovou ulicí zpět před radnici, potom už okolo sochy TGM přímo do cíle. Nejlepším vše netrvalo ani sedm minut, prostě strhující bleskový cvrkot s maximálním nábojem adrenalinu!

Nejprve se o cenné kovy střetly ženy, které ve finále spíše taktizovaly a dlouho zůstávaly pohromadě. Až přibližně ve dvou třetinách trati těsně vedoucí Barbora Matějková z Turnova ještě více kopla do vrtule a zvýšila tempo, aby poměrně s jistotou získala mistrovský titul. Druhá skončila s pětisekundovou ztrátou Ema Černá (Tretra Praha), třetí byla o další dvě vteřiny zpět jiná turnovská vyslankyně Jana Pekařová.

Co muži? Ti na nic nečekali, naopak hned od začátku do toho vletěli na plné pecky. Jeden ze spolufavoritů Jakub Glonek (Kamenice) však u zámku udělal chybu, vybral si špatnou cestu a rázem spadl z vedoucí příčky až na poslední se značnou ztrátou. Toho pohotově využil choceňský Tomáš Křivda, stříbrný z loňské premiéry mistrovství v Knock-Out Sprintu. Nenechal se Glonkem strhnout, pokračoval správným směrem a zároveň šel do rozhodujícího trháku. Obhájce triumfu Vojtěch Král (Šumperk) již nestihl adekvátně reagovat, tudíž zlato zaslouženě bral Křivda osm sekund před stříbrným Králem a jedenáct vteřin před bronzovým Jonášem Hubáčkem z Luhačovic.

Všichni finalisté posléze sklidili zasloužený potlesk na otevřené scéně při závěrečném ceremoniálu od několika stovek přihlížejících fandů, které navýsost vydařené republikové přebory musely doslova nadchnout. Pro všechny, kdo si našli cestu na významný podnik orientačního běhu, to byla opravdová zážitková pecka!