Olympijský vítěz a úřadující mistr světa v hodu oštěpem Níradž Čopra bude další hvězdou, která se 28. května představí v Ostravě-Vítkovicích na Zlaté tretře. Indickou legendu vyzve v ostrém souboji Jakub Valdejch, jejich soupeřem bude i dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady.

Vadlejch a Čopra jsou jediní dva oštěpaři, kteří získali medaile na posledních třech globálních vrcholech. Na OH v Tokiu vítězný Ind porazil stříbrného Vadlejcha o necelý metr, na MS 2022 v Eugene získal Čopra stříbro před bronzovým Vadlejchem o čtyři centimetry, vloni na MS v Budapešti Ind vyhrál a Vadlejch bral bronz.

Od Tokia po Budapešť Čopra porazil Vadlejcha desetkrát za sebou, ale v poslední době se situace obrátila. Svěřenec Jana Železného vyhrál na přelomu sezón tři závody Diamantové ligy v řadě, a to včetně závodu v Kataru na začátek letošního ročníku.

„Já vždycky říkám, že každý člověk je porazitelný. Před Budapeští mi lidi říkali, že jsem s ním posledních devět duelů prohrál, od té doby jsem ho několikrát porazil,“ říká Vadlejch. „Ukázalo mi to, že každý je porazitelný. Vždycky vyhraje ten nejlepší, to se mi na atletice líbí. A všechno ukáže světelná tabule s tím číslem,“ dodává český oštěpař.

V ženském oštěpu se představí nejlepší světová oštěpařka současnosti Haruka Kitagučiová, vítězka mistrovství světa i Diamantové ligy, kterou připravuje domažlický trenér David Sekerák.

Nabitá bude v Ostravě i stovka mužů, kde se střetnou dva olympijští vítězové z Tokia. Už dříve byl ohlášen šampion stovky Lamont Marcell Jacobs z Itálie s osobním rekordem 9,80 sekundy. V Ostravě se na dráze sejde s Kanaďanem Andre de Grassem (9,89), který v Tokiu vyhrál dvoustovku. Kvalitu stovky doplňují Američan Trayvon Brommel (9,76), Jamajčan Ryiem Forde (9,95) a Brit Reece Prescod (9,93).

Největší hvězdou mítinku bude švédský světový rekordman ve skoku o tyči Mondo Duplantis a parádní konkurence bude i v ženské tyči. Reprezentantka Amálie Švábíková se utká s halovou mistryní světa Britkou Molly Cauderyovou, loňskou vítězkou Zlaté tretry Tinou Šutejovou ze Slovinska a legendární olympijskou vítězkou z roku 2016 Katerinou Stefanidiovou z Řecka.

Olympijský vítěz bude i na startu výšky, kde Ital Gianmarco Tamberi bude skákat mimo jiné s českým objevem Janem Štefelou. Sprinterka Karolína Maňasová se na stovce utká s jednou z nejrychlejších světových sprinterek Ewou Swobodovou z Polska.

Předprogram Zlaté tretry začne ve 13:45, hlavní dvouhodinový blok odstartuje v 17:45 slavnostním zahájením. Vstupenky za 100 korun jsou stále k dispozici.