Během nouzového stavu a nemožnosti trénovat se judisté Sokola I Prostějov rozhodli alespoň pro inovaci internetových stránek, které dostaly zcela novou podobu. Zatím se jedná o předběžnou verzi, již čeká postupné doplňování. Další okolnosti a téměř roční pauza s krátkou přestávkou však znamenají pro klub velké problémy. Návrat je zatím stále v nedohlednu. Už teď však Zdeněk Gottwald tuší, že nepůjde od nic snadného a situaci přirovnává k době, kdy před deseti lety prostějovské judo převzal.

Možnost vytvoření nového webu se zrodila už během loňského roku, kdy členové klubu usoudili, že by to chtělo určitou změnu. „Když už nebyla ani možnost trénovat, tak jsme na tom začali pracovat o to usilovněji. Na starost si to vzal mladý Filip Kyllar, přece jen tomu rozumí daleko více než my starší. Prvního února jsme web spustili, zatím je v plenkách a postupně ho budeme vylepšovat. Zvolili jsme cestu, že v jednoduchosti je krása, takže chceme, aby zde naši příznivci našli vše potřebné a důležité rychle a přehledně,“ prozradil Večerníku trenér Zdeněk Gottwald.

Kromě nových internetových stránek však v klubu novinek příliš není a sám kouč si je vědom, že tato dlouhá pauza bude mít řadu následků, jejichž napravení nebude jednoduché. „PES nás nyní hlídá opravdu dobře. Nemůžeme se vlastně připravovat vůbec. Celkově pro sport je to opravdu hrozná situace. Judo je navíc velmi specifické. My potřebujeme, aby si naši svěřenci zažili boje, poprali se, hlavně si boje osahali v kimonu. Teď se všechno může odehrávat maximálně doma, kde se dá pracovat na fyzičce a silové stránce. Zápasy, především pak technickou stránku juda to však v žádném případě nenahradí,“ uvědomuje si Gottwald.

V klubu se tak nyní celkově bez nadsázky zastavil čas. Svěřencům mohou trenéři pouze posílat určitá videa a budoucí plány. Nákup pomůcek je také na mrtvém bodě, protože klub ani neví, co vlastně dál bude. Ani o nových mladých judistech nemůže být řeč. „Zájem ze strany nových dětí teď neregistrujeme. Ono je to však i celkem logické, když se netrénuje. Nejvíce dětí navíc přichází spíše na podzim. I pokud by zájem byl, určitě bychom se museli nějakým způsobem domluvit. Byla by mi totiž hodně velká hanba žádat od rodičů ještě peníze za registraci a členské příspěvky, které jim nyní nenabízí ani závody, ani možnost tréninku. Samozřejmě poplatky chápu, svazy pak dětem velmi pomáhají, ale teď je to jiné. Je to zkrátka hrozná doba,“ netají trenér.

Obavy však trenér nemá pouze o judo, ale o sport obecně, především však mládežnický. Je si vědom toho, že čím bude pauza delší, tím bude návrat horší… „Je to zcela jednoznačně vražda sportu! Čím déle se bude stát, tím to bude horší ve všech sportovních odvětvích. Sám se obávám, jak návrat bude vypadat. Některé děti se vrátí, protože samy chtějí, někde k návratu pomohou rodiče. Bude ale skupina, která se už nevrátí. Měli jsme také nějaké návyky a své soupeře z republiky znali, teď to bude zase úplně jiné. Když vláda mluvila o tom, že je nyní nutné zatáhnout ruční brzdu, tak mám strach, že se vlak zastavil úplně… Rozjezd od nuly a s takovým nákladem nebude nic snadného,“ dodal Zdeněk Gottwald, jenž převzal prostějovské judisty před deseti lety.