Po naprosto neobvyklém ročním odkladu se letos v létě 2021 budou konat olympijské hry v Tokiu. Fanoušci, kteří přemýšlejí, co mohou očekávat od jedné z největších globální sportovní události, by se měli připravit na letní hry, které nebudou zcela jako klasické hry, které známe.

Kdy se konají letní olympijské hry?

Odložení z důvodu světových událostí bylo téměř rok dlouhé, ale olympijské hry by se měly oficiálně zahájit 23. července 2021 zahajovacím ceremoniálem a 8. srpna závěrečným ceremoniálem. Některé události, jako je softball a fotbalové turnaje mužů a žen, začínají 21. července před oficiálním zahájením her.

Kdo je hostitelem her?

Tokio je hostitelským městem a většina akcí se bude konat po celém hlavním městě Japonska. Několik sportů se však bude konat v jiných japonských městech. Například silniční cyklistika se bude konat na úpatí hory Fuji; surfování na východním pobřeží země; a mužské a ženské maratony, stejně jako závodní rychlo chůze, se budou konat v Sapporu, které se nachází 500 mil severně od Tokia. Fotbalové zápasy se budou hrát v šesti městech a baseball a softball se budou hrát ve Fukušimě a Jokohamě. Tyto letní hry budou druhé hry pořádané v Tokiu. První se konaly roku 1964 a jednalo se o první olympijské hry pořádané v Asii.

Jak říkáme olympijské hry v Tokiu?

Tyto hry jsou prvním odložením olympiády, která se měla konat v roce 2020. Přestože se tokijské hry konají v létě roku 2021, budou se o nich nadále hovořit jako o olympijských hrách 2020. Mezinárodní olympijský výbor a organizátoři v Tokiu se dohodli, že na hrách zůstane označení rok 2020, což znamená, že veškeré značení, televizní grafika, suvenýry, oblečení - dokonce i medaile pro sportovce - ponesou nápis „Tokio 2020“.

Na které atlety se můžeme těšit?

Zatímco kvalifikace bude pokračovat do července, očekává se, že uvidíme světové atlety, kteří v Tokiu budou soupeřit o medaile. Gymnastka Simone Bilesová, obhájkyně olympijského vítězství v kvalifikaci a pětinásobná mistryně světa, se snaží upevnit své místo v historii. V plaveckém bazénu se ukáží například Katie Ledecká, ale objeví se i česká reprezentace, na kterou si můžete klidně vsadit podle www.scmagazine.cz/blog/.

Reprezentací, která se formálně nemůže zúčastnit je reprezentace Ruska, ale spousta ruských atletů bude soutěžit. Z důvodu minulé dopingové kontroverze byl v zemi vydán čtyřletý zákaz mezinárodních sportovních akcí v roce 2019, který byl loni v prosinci snížen na dva roky sportovním arbitrážním soudem (CAS). Trest stále znamená, že Rusko nebude mít na tokijských hrách žádnou oficiální přítomnost - žádnou vlajku ani hymnu.

Skutečně odlišné olympijské hry

Po měsících spekulací organizátoři Tokia 2020 v březnu rozhodli, že olympijských her se budou moci účastnit pouze japonští diváci. To bohužel znamená, že se nemůžete přímo účastnit soutěží, ovšem stále jsou zde televizní přenosy, které budou detailně mapovat průběh her. Více o programu her si můžete přečíst na internetu. Další olympijské hry bude hostit Peking, který uspořádal letní hry v roce 2008, a znovu bude hostitelem zimních olympijských her v roce 2022, které začnou již 4. února.