Celá společnost, sportovní organizace i orientační běh zažily v posledních měsících tvrdou ránu. Český svaz orientačních sportů si uvědomuje význam důležitosti opětovného nastartování celého tuzemského sportu, a tedy i orientačních odvětví.

Vedení Českého svazu orientačních sportů se snaží od začátku koronavirové pandemie přizpůsobovat soutěže i jednotlivé aktivity tak, aby se dalo v činnosti pokračovat, byť ve velmi zpřísněných podmínkách. Zapojuje se také do aktivit, které sportovní prostředí připravuje, navrhuje připomínky, jedná s Národní sportovní agenturou. Všichni pevně věří, že v nadcházejících týdnech a měsících se situace bude výrazně zlepšovat, bez omezení se budou moci konat tréninky i závody.

Co tedy dál? Nesmí nám ujet vlak, proto Výkonný výbor ČSOS vydal materiál ORIENŤÁK ŽIJE, který popisuje aktivity, které bude s dalšími připravovat na podporu orientačních sportů. Tak, aby ukázal, že orientační běh je bezpečný pro provozování, jeho organizátoři jsou pořadatelsky zkušení a jako komunita mohou spolupracovat na řadě kroků s nejrůznějšími veřejnými institucemi.

Projekt je přitom rozdělen do několika rovin, protože podpora musí být namířena nejen na vrcholový sport, ale i na výkonnostní a amatérský pro neregistrované hobbíky. Celý materiál je k dispozici ke stažení na www.orientacnisporty.cz a bude postupně představován celé členské základně i veřejnosti.

V materiálu jsou popsány projekty a aktivity, které jsou buď připravovány, nebo dostanou patřičnou péči v následujícím období. Není to finální sumář všech požadavků, na základě aktuální situace může dojít k přidání aktivit, které pomohou nastartovat orientační běh po pandemii.

 

akce orientačního běhu jedou navzdory covidu

druhy závodů rok 2019 rok 2020 rok 2021*

hlavní celostátní   8 2 4

krajské a oblastní 7 4 6

náborové              6 5 8

* pro letošek jde zatím o plán po rozvolnění hygienických opatření