Akce, která nemá obdoby. A zároveň událost, na kterou jak účastníci, tak přihlížející dlouho nezapomenou. Takové bylo 87. mistrovství dospělých ve střelbě z reflexivního luku. Závody s účastí těch nejlepších střelců republiky přinesly skvělou atmosféru i výkony. Pořádající celek Lukostřelba Prostějov byl navíc odměněn i výbornými výsledky. Na úspěchy dosáhli také zástupci Kostelce na Hané.

Sedmaosmdesáté mistrovství České republiky v terčové lukostřelbě dospělých a seniorů 2021 otevřelo slavnostní zahájení na fotbalovém hřišti v Olympijské ulici (za halou Sportcentra DDM). Na jedné straně nastoupili všichni účastníci letošního národního šampionátu, naproti nim se postavili zástupci oddílu Lukostřelba Prostějov coby organizátora akce, šéf Českého lukostřeleckého svazu a také rozhodčí, nechyběl ani vyslanec statutárního města Prostějov.

„Máme za sebou velice složitou dobu, která samozřejmě zasáhla i naše sportovní odvětví. Loni se tak mistrovství republiky kvůli opatřením proti koronaviru vůbec neuskutečnilo, a tím víc jsem rád, že tentokrát už proběhne v plné parádě,“ řekl předseda ČLS Zdeněk Horáček.

„Luk a šípy byly jedněmi z prvních věcí, které člověk začal používat ve své historii jako Homo Sapiens. Lukostřelba je tedy velmi tradiční sport, navíc olympijský. Moc rád vás všechny vítám jménem našeho města v Prostějově. Ať se vám tady líbí, daří během třídenního konání šampionátu a dosahujete co nejlepších výkonů,“ popřál aktérům náměstek primátora Jan Krchňavý.

Oficiální slib složila za účastníky MČR Marie Horáčková, jež nedávno reprezentovala naši zem na Letních olympijských hrách v Tokiu. Před zavelením k rozchodu na start úvodního tréninku ještě krátce doplnila ředitelka mistrovství Hana Majarová, jež celé zahájení moderovala: „Hlavně vám přeji příznivé počasí a co nejméně deště, který my lukostřelci nemáme rádi.“

Načež se za půl hodiny spustil liják, první z mnoha během následujících dnů…

Kvalifikace

Na úvod závodníky čekala kvalifikace. A už zde se potvrzovalo, že jak střelci z Prostějova, tak z Kostelce na Hané jdou po úspěších. Dokonce už ve kvalifikaci se někteří dostali na pomyslné stupně vítězů. Příkladem budiž kostelecký Jiří František, který v kategorii seniorů skončil na pěkném druhém místě. Tamtéž se mezi seniorkami umístila Dana Masárová. Z jednotlivců se ale nejvíce dařilo Michalu Hlahůlkovi. Ten s více než dvacetibodovým náskokem obsadil v nejlépe obsazené kategorii mužů (56 startujících) první místo. A potvrdil, že patří k favoritům.

Ani u žen se žádné překvapení nekonalo. Jak Eliška Novotná, tak Eliška Koleňáková postoupily do eliminací. A stejně tak se jim dařilo – ještě spolu s Terezií Moudrou – postoupit i mezi družstva žen. A to přesto, že stály proti mnohem zkušenějším konkurentkám. Kostelec na Hané zase zaznamenal úspěch v podobě postupu seniorského družstva, z kvalifikace šli dál také muži a mix Prostějova. Pro místní závodníky to byl zkrátka po všech stránkách povedený den.

Eliminace

V eliminacích jde obvykle do tuhého. Stačí drobná chybka a trochu smůly a je konec. Ten se ale prostějovských a kosteleckých závodníků opět příliš nedotkl. Favorité postoupili svorně dál.

Přesto už pár závodníků vypadlo v prvním kole, třeba Zdeněk Smolka (Kostelec na Hané) a Zdeněk Zapletal (Prostějov) v kategorii seniorů, stejně jako Filip Jahn a Terezie Moudrá. Ve druhém kole se nedařilo Kamilu Kovářovi. A překvapivě vypadl také Josef Křesala, loňský vicemistr v halovém mistrovství České republiky. Přesto se nakonec velká většina domácích favoritů dokázala eliminacemi prokousat. Zejména u mužů ale nešlo o nic lehkého, čekalo je hned pět kol urputných bojů, navíc právě mužům příliš nepřálo počasí, kdy se v Prostějově skutečně rozpršelo.

Finále

I přes vypadnutí Křesaly a v pozdějším dění závodu také Michaela Roby mohly oba kluby Prostějov i Kostelec na Hané jásat, do finále se dostali jejich zástupci, v případě Prostějova dokonce ve všech kategoriích. A začalo to cinkat.

Tomáš Valenta patřil k jedněm z favoritů mezi seniory. A z velké části splnil předpoklady, skončil druhý. I on má ve sbírce nedávnou cennou trofej, v roce 2020 ovládl právě kategorii seniorů, ale v halové lukostřelbě. Ve finále pak měly obsazení oba kluby z Prostějovska, více se ale dařilo Daně Masárové z Prostějova, která skončila druhá. Pěkného třetího místa dosáhla Eliška Novotná. Ta si nakonec odnesla tři medaile za jednotlivce-ženy, mix a družstvo žen.

Velký souboj o bronz pak předvedl Michal Hlahůlek. Těsný boj nakonec vyzněl právě pro něj, když porazil Jiřího Heráka z Opavy, paradoxně zrovna střelce, který v minulosti několikrát vypomáhal Prostějovu. Boj o zlato se ale tím pádem obešel v hlavní mužské kategorii bez prostějovské stopy. Nakonec poměrně jednoznačně zvítězil Jaromír Terner nad o generací mladším Janem Vožechem. Terner si dokonce mohl dovolit posledním šípem pouhou šestku – takový si vytvořil v průběhu předešlých dvou sérií náskok.

 

Výsledky 87. MČR ve střelbě z reflexního luku dospělých:

Jednotlivci

Senioři

1.         Jaroslav Malošík        (Kroměříž)

2.         Tomáš Valenta (Prostějov)

3.         Pavel Miženko           (Mariánské Hory)

4.         Vladislav Ševčák       (Arcus Plzeň)

Seniorky

1.         Jana Bednářová          (Mariánské Hory)

2.         Dana Masárová          (Prostějov)

3.         Jitka Rádlová  (Arcus Plzeň)

4.         Dalimila Mališová     (Kostelec na Hané)

Muži

1.         Jaromír Terner (Praha-Vršovice)

2.         Jan Vožech      (1. LK Plzeň)

3.         Michal Hlahůlek        (Prostějov)

4.         Jiří Herák        (Opava)

Ženy

1.         Marie Horáčková       (Arcus Plzeň)

2.         Jindřiška Vaněčková  (Start Praha)

3.         Eliška Novotná           (Prostějov)

4.         Iveta Zahrádková       (Start Praha)

Družstva

Senioři

1.         Kostelec na Hané

2.         Prostějov

3.         Ostrava

4.         Chrást

Seniorky

1.         Arcus Plzeň

2.         Prostějov

3.         Kostelec na Hané

4.         Ostrava

Muži

1.         Prostějov

2.         1. LK Plzeň

3.         Cheb

4.         Start Praha

Ženy

1.         Arcus Plzeň

2.         Prostějov

3.         1. LK Plzeň

4.         Ostrava

Mix

1.         Start Praha

2.         Znojmo

3.         Prostějov

4.         Cheb