Jubilejní 75. ročník Velké ceny města Prostějova v atletice rozhodně stál za to. Tradiční mítink – nejstarší svého druhu na území České republiky – oslavil čtvrtstoletí existence osobní přítomností dvou olympijských medailistů Roberta Změlíka a Vítězslava Veselého, výborným časem překážkáře Petra Svobody v hlavním závodě. A samozřejmě i nadšením mnoha desítek dětí soutěžících v rámcovém programu nedělního odpoledne.

Vše odstartovalo už v sobotním podvečeru, kdy se v restauraci U Chmelů sešli bývalí vynikající atleti staršího věku spjatí s prostějovským regionem. A vzpomínalo se! Doslova mMladíkem při obvyklém setkání pamětníků byl vítěz Letních olympijských her 1992 Robert Změlík. „Kdo mohl, ten dorazil, někteří hodně z daleka – třeba až z Jablonce nad Nisou. Jen škoda, že chyběl Honza Mrázek, v šestadevadesáti letech nejstarší železný muž mezi námi,“ svěřil se Večerníku ředitel Velké ceny a dlouholetý předseda místního oddílu Milan Čečman.

Po příjemném vzpomínání na staré časy se druhý den prudce přešaltovalo do žhavé přítomnosti. Pětasedmdesátou edici klání na stadionku RG a ZŠ Otto Wichterleho otevřely početně obsazené závody dívek i chlapců z atletických přípravek v běhu na 60 metrů, ve skoku do dálky a v hodu míčkem. Kompletní výsledky všech disciplín i věkových kategorií přineseme v příštím vydání.

Kdo z účastníků, jejich rodičů nebo diváků chtěl, mohl si kdykoliv zajít pro podpis či společnou fotku za dvěma velkými osobnostmi na probíhající autogramiádu. Vedle zdejšího patriota Roberta Změlíka přitom usedl bronzový medailista z letošní olympiády v Tokiu Vítězslav Veselý. Osmatřicetiletý muž, který již dříve vyhrál mistrovství světa i Evropy, tedy letos na Hané neukázal své oštěpařské umění přímo v akci. Ale přesto neváhal přijet alespoň na společenskou návštěvu.

„Ze závodění jsem se musel bohužel omluvit, neboť sezóna byla náročná a dlouhá, proto jsem ji už trochu dříve ukončil. Ale rozdat pár podpisů, pogratulovat medailistům a pokecat s kamarády? Proč ne. Pro pana Čečmana, pro tyhle závody s dlouhou tradicí a samozřejmě pro lidi jsem rád dorazil, jestli jim moje přítomnost udělala radost. Vzal jsem to po cestě z Polska, kde jsme v rámci dovolené zkoušeli potápění do větších hloubek,“ prozradil sympaťák Víťa Veselý.

Společně s parťákem Změlíkem zblízka sledovali 32. ročník Memoriálu dr. Eduarda Rozbořila v hodu oštěpem, který ovládl Martin Konečný z Poruby výkonem 70,34 metru před uherskohradišťským Ondřejem Bartoněm (64,10 m) a Alexandrem Čačou ze Slovenska (63,52 m).

Jako vždy úderem šestnácté hodiny pak přišel na řadu zlatý hřeb pozdně letního chladného dne: běh na 110 metrů překážek mužů, neboli samotná Velká cena města Prostějova 2021. Dle předpokladů v ní nedal soupeřům žádnou šanci špičkový český reprezentant Petr Svoboda (Olymp Praha), jenž výbornou formu z poslední doby potvrdil velmi kvalitním výkonem 13,55 sekundy. Za rekordem mítinku zaostal pouhých devět setin, s ohledem na vlezlou zimu klobouk dolů. Večerník s ním pořídil exkluzivní interview, který přineseme v příštím vydání.

Další pořadí? 2. David Holý (USK Praha) 14,75 sec, 3. domácí Jiří Odvářka (AK Prostějov) 14,85 sec, 4. Martin Juránek (Univerzita Brno) 15,04 sec, 5. Jan Vojtek (SSK Vítkovice) 15,08 sec, 6. Adam Hromčík (Univerzita Brno) 15,28 sec. „Peťa Svoboda tady běhá vždycky skvěle, zase mi udělal ohromnou radost. Stejně jako Víťa Veselý, Robert Změlík, všichni přítomní pamětníci veteránského věku i aktivně závodící mládež, protože se společně s podporou města Prostějov zasloužili o velice pěknou 75. Velkou cenu. Moc díky,“ radoval se prokřehlý, ale spokojený Milan Čečman.