Sedmnáctý ročník ankety Sportovec města Prostějova 2020 vyvrcholil slavnostním vyhlášením v Národním sportovním centru PV. Čtvrteční galavečer byl vzhledem ke covidové době dost jiný než obvykle, což ale vůbec nevadilo. Možná právě naopak. Svým formátem totiž zafungoval jako unikátně velkolepá oslava všech sportovních odvětví provozovaných na prostějovském území. A PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto exkluzivní mediální partner, u toho nemohl chybět.

V úvodu setkání promluvil vedle primátora Františka Jury také radní Miloš Sklenka, současně předseda Sportovní komise, jež anketu vyhlašuje i pořádá. „Okolo ankety se motám již třináct let, několik posledních roků ji dělám naplno.

Za celou tu dobu jsem poznal spoustu úžasných lidí z oblasti sportu včetně mistrů Evropy, světa i medailistů z olympiád. Stejně jako spoustu obyčejných lidí pohybujících se na nižší výkonnostní úrovni, ale neméně nadšených do sportování a pohybu,“ zahájil Sklenka. „Jsem rád, že s kolegy v naší odborné Sportovní komisi společně jdeme za svým cílem a neuhneme z cesty. Už loni jsme s vyhlášením předchozího ročníku ankety počkali od března do června, aby se vyhlášení mohlo po protikoronavirových opatřeních uskutečnit. Letos jsme slavnostní večer podobně přesunuli až na konec září, zároveň vymysleli trochu odlišný a originální formát tohoto ročníku Sportovce města Prostějova,“ pokračoval Sklenka. „Nebylo by fér oceňovat nejlepší ve všech obvyklých kategoriích, když mnoho sportovců vůbec nemohlo v minulé sezóně závodit či soutěžit. Proto jsme vymysleli takové řešení, že formou video medailonků podrobněji představíme úspěšnou minulost i aktivní současnost dvaceti vybraných sportovních odvětví provozovaných v Prostějově. A řadu dalších připomeneme alespoň krátce,“ navázal předseda sportovní komise.

Následovaly záběry z bikrosu, fitness, horolezectví, kulečníku, kulturistiky, střelby z kuše, motorismu, paraglidingu, raftingu, paraski, tance, windsurfingu či z různých sportovních akcí pořádaných na území našeho okresního města.

Podrobné představovačce zmíněné dvacítky zvolených top odvětví pak ještě předcházela gratulace třem životním jubilantům z atletiky, kteří se večera nemohli zúčastnit. Na dálku se tudíž blahopřálo žijícím legendám Janu Mrázkovi (oslavil 95. narozeniny), Milanu Čečmanovi (měl 80) i Františku Slavotínkovi (75).

Poté již přišly na řadu slíbené filmové materiály, jež s ohromnou profesionalitou, citem a umem natočil známý režisér Theodor Mojžíš společně s kameramany Ivo Popkem a Daliborem Chobotem.

Přítomní se tak mohli blíže seznámit s úspěšnou minulostí i žhavou současností prostějovských sportů, kterými postupně byly: basketbal (Orli Prostějov, SK K2 Prostějov, TJ OP Prostějov), OCR Spartan Race (Spartan Training Group Prostějov), orientační běh (SK Prostějov), nohejbal, zápas a všestrannost (TJ Sokol I Prostějov), florbal (SK K2 Prostějov, FBC Playmakers Prostějov), atletika (AK Prostějov), klasický parašutismus (ASO Dukla Prostějov), plavání (Plavecký oddíl Prostějov), sportovní gymnastika (TJ Prostějov), biatlon (KB Prostějov), box (BC DTJ Prostějov), cyklistika (TUFO PARDUS Prostějov), korfbal (SK RG Prostějov), letectví (Aeroklub Josefa Františka Prostějov), házená (TJ Sokol II Prostějov), lední hokej (LHK Jestřábi Prostějov, SK Prostějov 1913), tenis (TK Agrofert Prostějov), volejbal (VK Prostějov, TJ OP Prostějov), lukostřelba (Lukostřelba Prostějov) a fotbal (1.SK Prostějov).

Aktéři galavečera získali díky kvalitní práci filmařů i pečlivé přípravě organizátorů ankety opravdu ucelený obrázek o širokém sportovním dění v místních reáliích. Krásný zážitek navíc umocnil hudební doprovodný program v podání sólisty Moravského divadla Olomouc Jakuba Rouska, který v pěti vystoupeních představil svůj pestrý repertoár. Známý tenor například zazpíval árii ze slavné opery La Traviata (společně s kolegyní Helenou Beránkovou), ale coby někdejší rocker také hit Still Loving You od kapely Scorpions či skladbu Královna bielych tenisiek od skupiny Elán. Aby celé slavnostní vyhlášení uzavřel nádhernou árií Nessun Dorma (známé též jako Vincero) z opery Turandot.

Ještě před tímto kulturním vrcholem setkání byly oceněny osobnosti alespoň ve dvou z mnoha tradičních kategorií ankety. Cenu Sportovní komise tak obdrželi Zdeněk Šťastný (fotbal, TJ Sokol Čechovice), Jarmila Neckařová (cvičitelka všestrannosti, TJ Sokol Vrahovice), Richard Beneš (nohejbal, TJ Sokol I Prostějov) a Pavel Švécar (basketbal, SK K2 Prostějov).

Nejbouřlivější aplaus poté zaslouženě sklidily dvě ženy, které svým milovaným odvětvím úspěšně zasvětily celý svůj dosavadní život a plným právem byly tudíž uvedeny do Síně slávy prostějovského sportu: dlouholetá lukostřelkyně, trenérka i oddílová předsedkyně Magdaléna Majarová (Lukostřelba Prostějov) a plavecká přemožitelka kanálu La Manche Dana Zbořilová (TJ Haná Prostějov).

Mezi gratulanty nechyběly známé osobnosti, kromě výše zmíněného primátora statutárního města Prostějov Františka Jury například poslanec Parlamentu ČR Ladislav Okleštěk, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha, jednatel marketingové agentury TK PLUS Miroslav Černošek, či dokonce předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Vždycky jsem hlavně přes volejbal a tenis věděl, že Prostějov je městem sportu. Musím však přiznat, že mě večer doslova ohromil tím, jak široká a přitom úspěšná je zdejší sportovní činnost. Jako rodák z Kroměříže v dobrém slova smyslu tiše závidím, smekám a nemám slov,“ ocenil sympaticky Vondráček.

 40 graf

 

pohled oceněné

„Při předávání jsem byla moc dojatá. Člověk se dostane do společnosti vynikajících lidí, kteří toho dokázali ve sportu strašně moc. A mně nikdy nepřipadalo, že bych dělala něco výjimečného. Vždy mě bavilo sportovat, pracovat s dětmi i starat se o náš oddíl, tím jsem si vlastně průběžně plnila své sny. O tom, že lukostřelbu v Prostějově ještě víc pozvedneme a že si postavíme aspoň malou haličku na střílení v zimě. Doufala jsem v to – a ono se to skutečně podařilo! Určitě jsem nečekala žádné své ocenění, ale když teď přišlo, strašně si jej vážím. Být v Síni slávy prostějovského sportu po boku tak úžasných osobností je pro mě velká čest.“

Magdaléna Majarová, Lukostřelba Prostějov, nová členka Síně slávy prostějovského sportu

S laureátkou přinese Večerník již brzy obsáhlý rozhovor!