Výjimka Ministerstva zdravotnictví umožnila profesionálním týmovým sportům v ČR znovu obnovit zápasový program svých soutěží. Zároveň jim však stanovila nutnost splnění mnoha hygienických opatření v čele s pravidelným testováním na koronavirus. Tuto povinnost tak muselo primárně řešit i vedení volejbalového klubu VK Prostějov.

„Rychle jsme zjistili, že za současných okolností a stanovených podmínek není reálné využívat služeb běžných odběrových míst u nemocnic, která jsou logicky určena hlavně pro běžné obyvatelstvo. My jako samoplátci a navíc s požadavkem na opakované hromadné odběry jsme věděli, že si musíme najít některou ze soukromých společností, jež se momentálně na testování specializují,“ vyložil sportovní ředitel vékáčka Miroslav Čada.

Proto hanácký oddíl využívá služeb jedné zdravotní agentury. „Výhodou je, že kvůli odběrům nemusíme nikam cestovat. Naopak pracovník této agentury vždy přijede za námi a během relativně krátké doby odebere všechny potřebné vzorky, pochopitelně za dodržení veškerých hygienických nařízení. My zbytečně neztrácíme čas, a navíc pak máme poměrně brzy k dispozici hotové výsledky,“ prozradil Čada.

Testy musí před každým utkáním či dvojzápasem absolvovat hráčky i členové realizačního týmu. „Tahle povinnost se ale netýká těch, kteří za posledních devadesát dnů covid-19 už prodělali a mohou se prokázat pozitivním výsledkem testu během uplynulých tří měsíců. V našem případě již mají koronavirus za sebou například Tereza Pluhařová nebo Petra Kožoušková,“ upřesnil Čada.