V loňském roce měl v kině premiéru film Zátopek. U většiny diváků se setkal se slušným ohlasem. Koho příběh legendárního atleta inspiroval a neskončil přitom u poslouchání populární písničky Když nemůžeš, tak přidej, ten si mohl uplynulou sobotu 8. ledna vyzkoušet pocity vytrvaleckého běžce na vlastní nohy, plíce i psychiku. Ze Slatinic totiž odstartoval 43. ročník Zimního běhu přes Kosíř. Navzdory době, která aktivním lidem není zrovna nakloněna, se na startu sešlo 185 sportovců. Z toho bylo 147 mužů a 38 žen všech věkových kategorií. Večerník jako tradičně nechyběl.

Zimní běh přes Kosíř je první akcí tzv. Ligy 100. Seriál běžeckých závodů by měl v průběhu nadcházejícího roku nabídnout dalších 50 klání, která účastníky zavedou na nejrůznější místa celého Olomouckého kraje. Hned úvodní díl však dlouhodobě patří k těm nejoblíbenějším. Tradičně se při něm vybíhá z areálu Lázní Slatinice a po výběhu na Kosíř po tzv. Mánesově stezce se stejnou trasou vrací běžci zpět.

Nejvyšší účast akce zapsala před šesti lety, kdy se na start postavilo 281 běžců. Překonání tohoto čísla nebylo letos reálné, a to jak s ohledem na covidovou situaci, tak i fakt, že lidí ochotných se aktivně hýbat ve společnosti v posledních letech spíše ubývá. Samy organizátory však účast příjemně překvapila. „Čekali jsme, že bude menší. Svoji roli sehrálo asi i to, že na horách není sníh, a tak si lidi přišli zaběhat,“ soudil ředitel závodu Josef Vozňák, který stojí v čele zhruba desetičlenného organizátorského týmu. Ten i tentokrát marně doufal ve větší účast v rámci dětských běhů. „Mladým se asi moc nechce a rodiče s tím nic moc nenadělají,“ pokrčil Vozňák rameny.

S ohledem na to, že Lázně Slatinice zůstaly kvůli covidu zavřené, probíhala tentokrát registrace v informačním centru nacházejícím se v jejich těsné blízkosti. Desetikilometrová trať letos nabídla v rámci lednových možností skutečně ideální podmínky. „Běželo se opravdu parádně. Tentokrát tu totiž nebyl ani kluzký led či sníh, ale ani ještě klouzavější bláto. I díky tomu jsem si tu letos zaběhl osobní rekord,“ pochvaloval si jeden z pravidelných účastníků.

Všichni přítomní byli ovšem ze všeho nejvíce spokojeni už s prostým faktem, že se podobné setkání vůbec mohlo uskutečnit, že si mohli zaběhat a setkat se s kamarády.

Před rokem to totiž bylo výrazně zkomplikováno a každý z nemnohých účastníků si čas měřil sám. „Jsem rád, že se nám daří tradici udržet a už nyní mohu říct, že příští rok závod na sto procent budeme chtít zorganizovat opět,“ uzavřel veskrze pozitivní zprávou Josef Vozňák.

Seriál Ligy 100 bude pokračovat v neděli 23. ledna, kdy se v olomoucké části Slavonín bude konat Slavonínská desítka. Na Prostějovsku je na letošek naplánovaná Čehovská desetitisícovka, jež by se měla konat v sobotu 21. května, a na poslední květnovou neděli pak Běh ve Skalce.

 

43. ročník Zimního běhu přes Kosíř

Muži

1. Tomáš Křivohlávek 33:21 minuty

2. Michal Hroch 36:09

3. Pavel Dvořák 36:26

 

Ženy

1. Lenka Hrabovská 45:32

2. Kateřina Ondrušík 47:22

3. Veronika Drtilová 47:54

 

účast za posledních 9 let

ročník účast

2014   266

2015   264

2016   281

2017   162

2018   272

2019   219

2020   265

2021    -

2022   185