Před začátkem sezóny znali jména Pavel Dohnal, Jakub Rytíř, Jan Trávníček nebo Adam Klepač jen velcí basketbaloví znalci nebo trenéři mládeže. To se ovšem rychle mění. Talentovaní basketbalisté v sestavě BK Olomoucko dostávají prostor v elitní soutěži, přestože nejstaršímu zástupci tohoto kvarteta je teprve dvacet let.

„Vždy jsme se snažili posouvat mladé do mužské sestavy, letos je akorát těch hráčů víc. Je to součástí klubové filozofie. Pokaždé jsme si přáli, aby za nás hráli kluci, kteří prošli prostějovským BCM Orli,“ říká sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek. „Mladí potřebují šanci, jedině tak se můžou prosadit. Příkladem je třeba František Váňa. Odchovanec Prostějova, který se přes náš klub už dostal do širšího výběru reprezentace, přestože je mu pouze dvaadvacet. Takových kluků chceme vychovat více,“ dodává Pekárek.

Letošní benjamínci Olomoucka jsou z pohledu seniorské kategorie na začátku dlouhé cesty. Sami počítali s tím, že budou hrát především druhou nejvyšší soutěž, případně juniorskou extraligu. Tyto soutěže jsou ovšem přerušené a tak dostali příležitost mezi elitou. Rytíř naskočil do dvou zápasů, Dohnal s Trávníčkem do pěti a Adam Klepač dokonce stihl třináct duelů. „Máme méně zkušených hráčů, tím se uvolnil prostor pro talentované kluky, což je z pohledu budoucnosti dobrá zpráva,“ míní sportovní manažer Hanáků.

Podobnou situaci zažil nedávno Erik Klepač, Adamovo dvojče. Poprvé se mezi ligové střelce zapsal v listopadu loňského roku, v minulé sezóně toho ale moc neodehrál. Naskočil do pěti zápasů, maximem bylo pět minut proti Ostravě. Letos už hraje přes jedenáct minut s necelými čtyřmi body na zápas. „Na Erikovi je vidět posun. Měl pomalejší rozjezd, v posledních týdnech se výrazně zlepšil, tomu odpovídají čísla i odehrané minuty,“ říká na adresu šikovného křídla Pekárek. Erik tak svým příběhem ukazuje směr svým vrstevníkům a naznačuje, že boj o místo na basketbalovém hřišti se vyplácí.