Už pouze pět kol bude mít na programu základní část první ligy, v jejíž východní skupině bojují také basketbalisté Prostějova. Všechny zápasy se budou hrát až v novém roce, jedno mají společné – Orli potřebují získat co největší počet výher, jinak jim po roce hrozí opět účast ve skupině, která bude usilovat o záchranu soutěže.

„Škoda že jsme nedokázali vyhrát více zápasů, některé porážky byly těsné. Mrzí hlavně Opava, kde jsme prohráli o jediný bod, a domácí ztráta s Olomoucí. Na šestou příčku, která znamená účast ve skupině hrající o sedmé až dvanácté místo, ztrácíme dva body. Stále věříme, že se můžeme na tuto pozici dostat,“ neztrácí naději prostějovský trenér Michal Pešta.

Stejně jako v předešlé sezóně se Orlům nevyhnuly zdravotní problémy. Řadu zápasů musel vynechat pivot Jan Malčík, operace ruky na čas vyřadila Adama Klepače a čtyři duely vynechal i kapitán Petr Dokoupil. „Vzhledem k tomu, že řada hráčů naší sestavy nastupuje i v juniorské extralize, bolí každá ztráta. Kompletní jsme byli možná dvakrát. I to mělo na některé výsledky vliv,“ poznamenal Pešta.

V průběhu ledna tým Prostějova odehraje pět utkání, pouze ve dvou bude mít výhodu domácího prostředí. Nejprve přivítá Strabag Zlín, pak na basketbalisty čeká derby v Olomouci a střetnutí s Novým Jičínem. Následuje dohrávka 14. kola v Pardubicích a zakončení základní části na půdě jihlavské Vysočiny. „Na začátek roku se musíme dobře připravit. Pokud porazíme Zlín a v derby Olomouci oplatíme porážku z prvního zápasu, budeme mít šanci dostat se v nadstavbě do lepší skupiny,“ uvědomuje si prostějovský trenér.