Hledání nové posily pod koš slavilo úspěch. Vedení BK Olomoucko našlo odpovídajícího hráče v portugalském Sportingu Lisabon. Na Hanou přichází Jalen Henry, 205 centimetrů vysoký a 100 kilogramů vážící rodák ze Springfieldu v Illinois.

Pětadvacetiletý basketbalista hrál čtyři sezóny v NCAA v sestavě Edwardsville Cougars a nastoupil do 113 zápasů. První rok v Evropě strávil ve francouzském Etoile Charleville-Mezieres a pak přesídlil do Finska, kde si v průběhu dvou ligových ročníků zahrál za týmy Korihait a BC Nokia. Před sezónou 2020/2021 se upsal lisabonskému Sportingu a do svého odchodu stačil. Poslední mistrovský zápas přitom odehrál 29. prosince.

„To je pro nás hodně důležité. Na trhu jsou hráči, kteří přes půl roku nehráli ani jeden zápas. I kdyby na tom byli dobře kondičně, chybí jim herní rytmus a do toho se nikdo nedostane za týden. Hledali jsme někoho, kdo pravidelně nastupoval, to se nám podařilo,“ uvedl sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek.

Henry si v průběhu probíhajícího soutěžního ročníku zahrál s portugalským klubem i kvalifikační část Ligy mistrů. Sporting porazil švýcarský Fribourg 84:78 a v duelu o účast v základní skupině prohrál těsně 64:70 s bosenským celkem Igokea. V utkání byla nová posila Olomoucka se dvanácti body druhým nejlepším střelcem lisabonského klubu. „Jejich přemožitel v Lize mistrů dokázal porazit Hapoel Jeruzalém, Turk Telekom a francouzský Limoges CSP a bojuje o postup do play-off. Sporting hrál s bosenským soupeřem vyrovnanou partii, takže to bude kvalitní celek a jeho hráči něco umí,“ poznamenal Pekárek, který se synem Davidem konzultoval i kvalitu týmu, za který Henry hrál v NCAA. „Je to kvalitní univerzitní tým. Věřím, že své schopnosti Jalen ukáže i v české lize,“ přeje si sportovní manažer Olomoucka.