Pouze v celostátní lize po sestupu z nejvyšší soutěže hrají basketbalisté BCM Orli Prostějov v kategorii do 19 let. Netají se přáním usilovat okamžitě o návrat mezi českou elitu. Vstup do sezóny se týmu vydařil, cesta do baráže o extraligu ale bude ještě hodně náročná.

„Už první kola naznačila, že pokud chceme, aby kluci výkonnostně rostli, potřebujeme se posunout zpět do nejvyšší soutěže. Celostátní soutěž jim v tom nepomůže. Musí pravidelně nastupovat proti opravdu nejlepším soupeřům v této kategorii, jedině to je posune,“ uvědomuje si trenér Michal Pešta.

Junioři vstoupili do sezóny výhrou 77:56 nad rezervou Basketu Brno a také v dalších zápasech své protivníky přesvědčivě přehrávali. V úvodu sezóny prostě Orli plní roli favoritů skupiny C celostátní ligy.

„Začátek se povedl, doufáme, že to tak bude pokračovat. Snažíme se dělat maximum, aby se tým do extraligy vrátil. Je to důležité pro celý klub. Pokud budeme hrát nejvyšší soutěž, nebudou muset nejlepší kadeti při přestupu do vyšší věkové kategorie odcházet do jiných klubů, kde extraligu mají,“ naznačil jeden z důvodů ambicí prostějovských mladíků Michal Műller, předseda BCM Orli Prostějov.

Pokud se Orlům podaří postoupit do baráže o extraligu, budou se muset obejít bez několika současných opor. Baráž totiž můžou hrát pouze basketbalisté, kteří v soutěži zůstanou i v následující sezóně.

„Taková jsou pravidla, i když se někomu můžou zdát zvláštní. Celý rok hrajete v nějaké sestavě, do klíčových zápasů ale někteří hráči nemůžou nastoupit. Moc to nechápu, ale musíme s tím počítat. Doufám, že v průběhu sezóny někteří mladší hráči vyskočí a v případě postupu do baráže tým potáhnou,“ věří kouč.

 39 lista