Nevídanou přestřelku přineslo závěrečné 22. kolo základní části basketbalové ligy v zápase hradeckých Sokolů a BK Olomoucko. Po divokém průběhu se nakonec radovali po výsledku 105:103 hosté, kteří zapsali čtvrtý úspěch v sezóně.

Neuvěřitelný výkon sobotního večera vystřihl v Hradci Králové pivotman BK Olomoucko Nemanja Bezbradica, který trojkami 13/11, 49 body a ratingem 50 stanovil tři rekordy této sezony!

Sokoli dali prvních pět bodů utkání, hosté však dokázali rychle odpovědět, když až do 5. minuty bodovali pouze po střelách za tři body - 15:15. Vzápětí je poslal do vedení košem s faulem Bezbradica a mírný náskok si Hanáci drželi také v dalším průběhu periody. V poslední minutě pomohl týmu čtyřmi body v řadě Štěpán a s jeho přispěním hosté odskočili na 30:23.

Po pauze Pekárek natáhl náskok dokonce na devět bodů, hradečtí basketbalisté ovšem snížili na rozdíl jediného koše. I tak se Hanáci drželi bodově vepředu až do 17. minuty, kdy po faulu Henryho Lošonský vyrovnal na 47:47. Na druhé straně okamžitě trojkou kontroval Kouřil a po dalších přesných pokusech dokonce Olomoucko na chvíli získalo dvouciferný náskok (59:49), po chybách v poslední minutě ovšem domácí do poločasu snížili na 57:59.

Druhou půli odstartoval trojkou Kouřil, Sokoli se ale v tomto momentě už nadechovali k obratu. Po střelách z dálky překlopili výsledek na svoji stranu a začali si budovat klíčový náskok. Nejvíce Olomoucko ztrácelo na konci 29. minuty. Po několika ztrátách prohrávalo 77:89, do konce čtvrtiny přesto snížilo na 82:89, když další trojku proměnil Bezbradica a poslední střelu čtvrtiny zaznamenal z pod koše Pekárek.

V poslední čtvrtině se domácím basketbalistům přestalo na dlouho dařit střelecky a toho Hanáci využili k vyrovnání na 92:92, o které se postaral Bezbradica. Stejný hráč pak pokračoval v kanonádě Olomoucka, která přes dramatickou koncovku přivedla hosty k vítězství. 

HLASY TRENÉRŮ

Lubomír PETERKA – Královští Sokoli Hradec Králové:

„Jsem zklamaný z naší obrany. Porazil nás jeden hráč, kterého jsme nedokázali zastavit. Už za poločas jsme dostali téměř šedesát bodů a tým se z toho vůbec nepoučil. Soupeře bylo plné hřiště, Bezbradica dal těžké střely a pak se nedal zastavit. Pokud chceme uspět, musíme hrát s úplně jinou energií. Hlavně pod naším košem to nebylo vůbec povedené střetnutí a Olomoucko vyhrálo zaslouženě.“

Predrag BENÁČEK – BK Olomoucko:

„Liga je hodně vyrovnaná, každý může porazit každého, což ukázal i tento duel, v němž jsme papírově měli prohrát. Skóre bylo vysoké, nebylo to ale bez obran, spíše vysokou kvalitou útočníků. To, že Bezbradica dal jedenáct trojek a přitom hraje pod košem, je pro českou ligu malý zázrak. Pochopitelně jsme díky jeho výkonu vyhráli, ovšem pochvalu si zaslouží celý tým, který bojovat celých čtyřicet minut.

Kooperativa NBL - 22. kolo

Královští Sokoli Hradec Králové – BK Olomoucko

103:105           (23:30 57:59 89:82)

Střelba za 2b.: 22/37:17/30. Trojky: 16/33:19/28. Trestné hody: 11/17:14/24. Doskoky: 32:30. Asistence: 23:19. Fauly: 18:17.

Rozhodčí: Kec, Jedlička, Baudyš.

Nejvíce bodů Královských Sokolů: Barac, Lošonský 22, Halada 19, Sedmák 15.

Sestava a body Olomoucka: Bezbradica 49, Pekárek 20, Kouřil 14, Henry 8, Feštr, E. Klepač 5, Štěpán 4, A. Klepač, Sychra, Dohnal, Trávníček.