Pouze v osmi lidech odehráli basketbalisté Prostějova utkání v Novém Jičíně v rámci 14. kola první ligy. I bez Klepače, Havla a Jenčíka prohráli poločas jen o devět bodů, ve druhé části však selhali a výsledkem byla vysoká porážka 66:97, po níž Orli zůstali na posledním místě tabulky.

Orlům dlouho trvalo, než se na novojičínské palubovce rozkoukali, což domácím stačilo, aby si již v průběhu šesté minuty vypracovali dvouciferné vedení 14:4. V další pasáži svůj náskok ještě o jeden bod navýšili, pak se už dostali ke slovu také hosté. Poslední dvě minuty vyhráli v poměru 9:2 a Varsíkova trojka osmnáct vteřin před koncem znamenala snížení na 17:21. Tímto výsledkem čtvrtina také skončila.

Nosek pak dokonce snížil na rozdíl tří bodů, jinak ale vstup do druhé části střetnutí hosté nezvládli. Nedokázali konkurovat na doskoku, zahodili několik snadných střeleckých pokusů a v polovině 14. minuty už opět prohrávali dvouciferným rozdílem 23:35. Pomohlo až střídání, po němž během povedeného úseku a bodech Noska Orli rychle ze svého manka umazali sedm bodů. Přijatelný rozdíl drželi do koncovky, v poslední minutě ale dvakrát zaváhali a v poločase prohrávali 36:45.

Vstup do třetí čtvrtiny basketbalisté Prostějova nezvládli. První čtyři minuty prohráli 3:14, vedení Nového Jičína 60:40 zařídil následnou smečí po rychlém brejku Svoboda. Hosté i v dalším průběhu sbírali především osobní chyby a jejich hra se rozpadla. Z pole dali během periody jen šest bodů, v obraně dovolili soupeři osm opakovaných střeleckých pokusů a do poslední desetiminutovky se šlo za stavu 72:45 pro domácí.

Ztráta prostějovských basketbalistů narostla v jenom okamžiku až na propastných sedmatřicet bodů a necelé dvě minuty před koncem šlo za stavu 62:67 jen o to, zda ubrání stovku. To se podařilo, protože Nový Jičín už hrál lehkovážně a s malým důrazem. Orlům se i proto podařilo šesti posledními body těžkou porážku lehce korigovat. 

 

1. liga východ – 12. kolo

BC Nový Jičín – BCM Orli Prostějov 97:66 (21:17, 45:36, 72:45)

Nejlepší střelci: Mikulec 20, Svoboda, Bujnoch 14, Snopek 12, Panák 10 – Nosek, Kaštil 15, Komárek 14, Varsík 9, Slavík, Kalish 4, Sabol 3, Müller 2. Trojky: 10:4. Fauly: 14:19. Trestné hody: 23/9 – 11/6. Doskoky: 43:26.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Utkání se špatně hodnotí. První poločas jsme až na začátek odehráli solidně. Možná nás soupeř trošku podcenil, ale náš výkon byl dobrý. I střelecky se nám dařilo. Kvůli tomu nechápu náš výkon hlavně ve třetí čtvrtině. Vypadalo to, že jdeme do prvního zápasu bez společného tréninku. Nic nefungovalo, útočné kombinace, které trénujeme, neexistovaly. Nevím proč. Možná už jsou kluci unavení, možná je to tím, že se blíží Vánoce. Třeba hrálo roli, že nám chybělo několik hráčů. Ale to nás neomlouvá.“