Neuvěřitelné drama se šťastným koncem prožili basketbalisté Prostějova ve Zlíně. V napínavém duelu vyhráli 105:98 po prodloužení a nečekaným hrdinou byl Leo Varsík, který naskočil až v nastavení a stačil zařídit devět bodů za tři a půl minuty.

Na začátku střetnutí se Orli drželi ve vedení, na začátku čtvrté minuty ale museli řešit první komplikaci, protože Havel podruhé fauloval a musel střídat. Bez jediného klasického pivota ale hosté překvapivě natáhli svůj náskok až na 15:8, pak sice domácí ztrátu stáhli, ale po dalším hostujícím ofenzivním vzepjetí prohrávali 17:27 v průběhu deváté minuty. Parádní vstup do střetnutí využili Hanáci k vedení 31:20 po deseti minutách.

V další pasáži získal Zlín několik útočných doskoků, ani opakované střely však nedokázal proměnit a ve čtrnácté minutě jeho ztráta narostla až třináct bodů. Dvouciferné vedení držel Prostějov do 16. minuty, než pod vlastním košem dvakrát po sobě nezískal doskok a Nehoda po tříbodové akci snížil na 31:39. Hosté odpověděli, v závěru druhého poločasu však selhali. V posledních dvou minutách totiž dali jediný koš a sami inkasovali devět bodů. Přesto měli za stavu 50:45 k vítězství blíž než jejich soupeř.

Po necelé minutě druhého poločasu už Zlín vedl, když zaznamenal dalších šest bodů v řadě a Orli si museli vzít oddechový čas. Po něm Klepač proměnil trojku a rychlý brejk a nakopl tým k lepšímu výkonu. Ve 25. minutě prostějovští basketbalisté vedli 63:55, následně Zlínu pomohli nepřesnými výroky rozhodčí, který snížil na rozdíl jediného bodu. Ani to hráče nezlomilo. Dokázali opět bodově odskočit a do poslední části vstupovali za příznivého stavu 74:66.

Vzápětí trefil trojku Müller, klid to týmu nepřineslo. Po několika ukvapených střelách a zbytečných ztrátách domácí snížili na 77:79, když Nehoda čtyřmi body potrestal nesportovní chybu Jenčíka. Prostějovský bojovník vše napravil o dvě minuty později přesnou trojkou a ziskem, po němž Klepač natáhl náskok Orlů na sedm bodů. Jenčík ve 39. minutě trefil další střelu z dálky, přesto bylo čtyřicet vteřin před koncem vyrovnáno 90:90 a po nepřesné poslední střele Klepače se šlo do prodloužení.

V nastavení Orli proměnili až pátou střelu z pole, byla to ale trojka Varsíka, a když se stejný hráč vzápětí trefil podruhé, vedli 98:96 osmdesát vteřin před koncem prodloužení. Koncovku zvládli, přestože dohrávali bez čtyř vyfaulovaných hráčů a Zlín porazili i podruhé v sezóně.

Fastav Zlín – BCM Orli Prostějov

98:105 (20:31, 45:50, 66:74, 90:90)

Nejlepší střelci: Nehoda 28, Šmíd 20, Krutílek 18 – Klepač 32, Kaštil 25, Jenčík 10, Varsík 9, Havel, Slavík 6, Müller, Komárek 5, Kalish 4, Sabol 3. Trojky: 3:12. Fauly: 24:30. Trestné hody: 39/25 – 33/23. Doskoky: 48:45.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov

„Byl to nesmírně zajímavý zápas, který měl hned několik příběhů. V důležitých momentech střelecky zářil Luke Jenčík, jako kapitán odvedl úžasnou práci Adam Klepač, po vyfaulování několika hráčů to celé rozhodli Leo Varsík a Adam Sabol. V rozhodujících okamžicích se nám podařilo týmovým výkonem zjednodušit naši hru, byly z toho otevřené střely. V závěru jsme měli více sil než Zlín. Bylo to zasloužené vítězství.“