Hodně špatné karty mají před posledním kolem nadstavbové části basketbalisté BCM Orli Prostějova. Přímo do druhé ligy nespadnou pouze v případě, když porazí rezervu pražských vysokoškoláků, Olomouc prohraje s Basketbalem Polabí a Snakes Ostrava přitom porazí SP Praha. Když z této kostrbaté kombinace vypadne jediný duel, skončí hráči Prostějova v tabulce poslední a půjdou o patro níž, pokud vše vyjde, dostanou ještě šanci v baráži.

„Říká se, že naděje umírá poslední. Uvidíme. Pokusíme se vyhrát v Praze na Folimance a pak budeme dva dny čekat, jak dopadnou další zápasy, které nás zajímají,“ naráží kouč Orlů Michal Pešta na skutečnost, že jeho tým bude hrát své závěrečné utkání v pátek 5. dubna od 20 hodin a zápasy Olomouce a Ostravy budou na programu až v neděli se shodným startem v 18 hodin.

Mladý výběr USK Praha si již v předstihu zajistil vítězství ve skupině hrající o záchranu, když často využíval hráče z prvního týmu z Kooperativa NBL. Není vyloučeno, že i do posledního utkání půjdou domácí s posilami.

„Nejvyšší soutěž se hraje o den později, také doma. Soupisku soupeře neovlivníme, musíme se soustředit na tu naši. Měl by se po zranění vrátit Ondra Komárek, možná by mohl nastoupit i Radim Havel. Ale to se uvidí až krátce před zápasem. Chceme zabojovat, aby nás nedělní výsledky ještě zajímaly,“ říká Pešta.

Prostějov mohl být jistým sestupujícím už po předposledním kole, v němž prohrál po nejhorším výkonu v sezóně v Polabí. Naději na záchranu prodloužila nečekaná porážka Olomouce na domácí palubovce, o kterou se shodou okolností postaral závěrečný soupeř Prostějova.

„Nám zápas nevyšel. I kluci po něm říkali, že se vůbec nedostali do utkání. Možná sehrála svoji roli tíha okamžiku, podobně na tom byla zřejmě i Olomouc, která se mohla výhrou zachránit. Už před začátkem nadstavby jsem říkal, že se bude hrát až do posledního kola, což se vyplnilo,“ poznamenal trenér Orlů.