V posledních třech sezónách vždy basketbalisté Prostějova po základní části spadli do skupiny hrající o záchranu první ligy. Dvakrát se to povedlo, napotřetí už ale přišel pád do nižší soutěže. Tým, za který pravidelně nastupovala řada juniorských odchovanců, doplatil na malý počet zkušených hráčů a také na velké vytížení mladíků hrajících dvě soutěže najednou.

„Herně jsme se od začátku sezóny neustále posouvali. Ten progres byl u všech patrný. Tak má pracovat klub, který se snaží o výchovu mladých basketbalistů. To je naše cesta, přestože to tentokrát na záchranu nestačilo,“ je přesvědčený trenér Orlů Michal Pešta, podle něhož by si tým druhou nejvyšší soutěž zasloužil. „Předváděnou hrou jsme opakovaně ukazovali, že do soutěže patříme. V některých zápasech se nám to bohužel nepodařilo potvrdit výsledkově,“ posteskl si kouč.

O boji o záchranu soutěže se začalo mluvit již v průběhu základní části. Východní skupinu první ligy zakončili basketbalisté Prostějova na posledním desátém místě, když získali pouze tři výhry proti patnácti porážkám. Ve skupině o 13. až 20. místo přidali další čtyři v osmi zápasech, na poslední chvíli tak unikli přímému sestupu. V baráži se jim už tolik nedařilo a museli se vyrovnat se sestupem.

„Zpětně můžeme litovat hned několika výsledků v základní části. Nepodařilo se nám vyhrát druhé derby s Olomoucí, které jsme hráli v hale Národního sportovního centra. Nevyšla nám koncovka domácího zápasu proti Pardubicím, kdy jsme sahali po vítězství. Hodně mrzela porážka s Ostravou. Ještě deset minut před koncem jsme vedli o osm bodů, ani to nestačilo. Všechno mohlo být jinak,“ vypočítal klíčové ztráty prostějovský trenér.

V nadstavbě už byly výkony lepší, přesto to na jistou záchranu nestačilo a na řadu přišla nevyzpytatelná baráž. Ambiciózní výběry CZ.ACADEMY a Vysoké nad Labem byly nad síly Hanáků. „Nic jsme nevzdali, ale některé slabší okamžiky v průběhu zápasů rozhodly o našich porážkách,“ uznal Pešta.