Na poslední místo tabulky po základní části Kooperativa NBL poslaly hráče Olomoucka výsledky na domácí palubovce. Ve vlastní hale získali totiž jediné vítězství! Bilance na hřištích soupeřů je mnohem příznivější. Lepší bilanci než Hanáci mělo šest týmů, třeba čtvrté Brno přivezlo z venkovních výjezdů pouze o jedno vítězství více než klub sídlící v Prostějově a reprezentující Olomoucký kraj.

V hale prostějovského Sportcentra DDM se domácí basketbalisté radovali hned v 1. kole nového ročníku po zápase s Děčínem. To bylo 12. září loňského roku. Od té doby jen prohrávali, byť často velice těsně a hned ve dvou případech o jediný bod. „Doma se nám opravdu nedaří. Myslím si, že nám prostě chybí diváci, na které jsme byli zvyklí. V těsných koncovkách rozhodují maličkosti, povzbuzování fanoušků mezi ně patří,“ míní kapitán Olomoucka František Váňa, který byl rád, že si s týmem mohl domácí vítězný pokřik užít alespoň v utkání Českého poháru proti Hradci Králové. „V této sezóně se to často nestává,“ povzdechl si se smutným úsměvem.

V předchozích ligových ročnících byli basketbalisté v domácím prostředí mnohem úspěšnější. Na vlastní palubovce vyhrávali pravidelně, i díky tomu patřili stabilně do horní poloviny tabulky a usilovali o výhodné pozice před play-off a následně také o postavení na stupních vítězů. „Koronavirová epidemie toho hodně změnila. Domácí hala přestala být nedobytnou tvrzí i v jiných klubech. Nám se po dlouhé době podařilo vyhrát v Ústí nad Labem, kde se nám nedařilo. Ale doma jsme to nedokázali potvrdit,“ poznamenal sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek. „Bilance přesto mohla být příznivější. Při zápasech s USK Praha a Pardubicemi jsme měli možnost poslední střelou otočit výsledek na naši stranu. S Nymburkem tým padl pouze o tři body. S trochou štěstí jsme mohli mít o tři výhry více a byli bychom kousek od předkola play-off,“ dodal Pekárek.

Olomoucko není jediným týmem, kterému se doma přestalo dařit. Třeba Děčín doma prohrál šest zápasů, přitom v předchozích sezónách před svými fanoušky porážel i ligové favority. I na základě toho bude hrát pouze ve skupině A2 nadstavbové části nejvyšší soutěže basketbalistů.