Prvním testem BK Olomoucko pod vedením nového kouče Michala Pešty bylo přípravné utkání proti Brnu. Domácím chyběl zraněný František Váňa a nemocný Jalen Henry, hosté přijeli bez Viktora Půlpána nebo Richarda Bálinta. I tak se hrálo zajímavé střetnutí, po kterém se z výhry 71:69 radovalo Brno.

 

Hanáci nasadili od začátku svižné tempo a se čtvrtým celkem ligové tabulky hráli vyrovnanou partii. Brno sice po trojce Nehyby vedlo ve 4. minutě 7:5, do většího trháku je však v první čtvrtině domácí obrana nepustila. Naopak po smeči Bezbradici to bylo 15:9 a celek z jihu Moravy bral oddechový čas. Pauza mu pomohla ke snížení, díky závěrečné trojce Feštra přesto Olomoucko vedlo 18:13.
Stejný hráč se trefil z dálky hned v 11. minutě a vzápětí Erik Klepač upravil na 23:13, v tu chvíli Brno zabralo a sérií jedenácti bodů v řadě otočilo výsledek. Úsek čtyř minut bez bodu ukončila až trojka Erika Klepače. V závěru druhé čtvrtiny se soupeři několikrát vystřídali ve vedení, poslední minuta patřila hostům, kteří zaznamenali pět bodů v řadě a po dvaceti minutách vedli 37:34.
Hned na začátku třetí čtvrtiny narostla domácí ztráta na devět bodů. Olomoucko si chvílemi nevědělo rady v útoku, přesto ve 25. minutě po trestných hodech Pekárka snížilo na 46:50. O minutu později dokonce hosté vedli pouze o koš, další dva útoky Hanákům ale vyrovnání nepřinesly. Povedlo se to až ve 29. minutě, kdy na 53:52 upravil Feštr. Vyrovnaný souboj pokračoval a do poslední čtvrtiny se vstupovalo za stavu 55:55.
Závěrečnou periodu odstartovala trojka Feštra. Domácí se ve vedení udrželi do 34. minuty, než Nehyba opět otočil skóre. Velkou přetahovanou o vítězství ukončil dvě sekundy před koncem Jokl, když dopíchl nepřesnou střelu Nečase.

HLASY TRENÉRŮ:

Michal PEŠTA – BK Olomoucko:

„Z důvodu delší ligové přestávky je dobře, že máme možnost zůstat díky přípravným utkáním v zápasovém rytmu. V tréninku pracujeme na zlepšení naší hry, snažíme se především o agresivnější obranu. Myslím, že to bylo proti Brnu vidět. Do rotace se dostali i mladí kluci, to je pochopitelně dobře. Škoda jen, že se nepodařilo zvládnout koncovku, je to ale přece jen příprava, takže to tak nebolí.“

Lubomír RŮŽIČKA – Basket Brno:

„Do zápasu jsme nasadili hodně mladých hráčů, byla to pro ně možnost vyzkoušet si, jaké je to hrát proti soupeři z nejvyšší domácí soutěže. Oba soupeři se snažili hrát rychle, z toho pramenily také chyby. Obrana na obou stranách tentokrát vyhrála nad útokem, i proto bylo utkání otevřené až do poslední minuty. V závěru jsme měli více štěstí, soupeř svoji poslední střelu neproměnil, nám se to podařilo.“

Přípravné utkání

BK Olomoucko – Basket Brno

69:71   (18:13, 34:37, 55:55)

Střelba za 2b.: 16/35:23/45. Trojky: 9/27:4/28. Trestné hody: 10/14:13/14. Doskoky: 42:44. Asistence: 16:10. Fauly: 17:17.

Nejvíce bodů Brna: Blake 18, Nehyba 13, Jokl 11.

Sestava a body Olomoucka: Bezbradica 16, Pekárek 14, Kouřil 13, Feštr 11, Trávníček, Erik Klepač, Štěpán 5, Sychra, Adam Klepač, Dohnal.