První dvě minuty v národním týmu odehrál v závěrečném utkání evropské kvalifikace kmenový hráč BCM Orli Prostějov Richard Bálint, který v probíhající sezoně hostuje v Brně. Premiéru v seniorské reprezentaci zažil ve vítězném střetnutí proti Belgii, které Češi vyhráli 91:86 a úspěšně zakončili další reprezentační blok.

„Za pozvání do reprezentace jsem vděčný a jsem moc rád, že můžu být na hřišti i mimo něj s těmi nejlepšími. Jsem nadšený z další příležitosti a zkušenosti. Ty první minuty si budu dlouho pamatovat,“ prohlásil Bálint.

Talentovaný hráč byl na střídačce již v předchozím kvalifikačním okně, proto se Dánsku na palubovku nedostal. V následujícím reprezentačním bloku to již vyšlo a díky zvládnuté koncovce střetnutí měla premiéra i vítěznou tečku. „Hlavním cílem bylo hrát jako národní tým, hrát dobře a pokračovat na naší cestě. Druhým cílem bylo dát dvěma třem novým hráčům nějaké minuty a nechat je poznat úroveň mezinárodního basketbalu. Jsem rád, že se nám to s nimi povedlo,“ komentoval nasazení mladých hráčů trenér národního výběru Ronen Ginzburg.

Odchovanec prostějovského basketbalu Bálint prožívá průlomovou sezonu. Během hostování v Brně pravidelně nastupuje do ligových zápasů. Během základní části Kooperativa NBL nevynechal ani jeden, na palubovce tráví v průměru patnáct minut a je šestým nejlepším střelcem týmu. Další kvalitní utkání odehraje v nadstavbové skupině A1, do které se Brno kvalifikovalo ze čtvrté pozice.

„Máme pochopitelně radost, že se Richardovi daří. Je to dobré vysvědčení také pro náš klub. Potvrzení, že u nás umíme vychovat kvalitní hráče, kteří mají ligovou úroveň a můžou se dostat i do reprezentace,“ těší Bálintův úspěch předsedu BCM Orli Prostějov Michala Müllera.